lördag 2 februari 2013

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen av Jonas Gardell

Om första delen i romansviten helt och fullt tog ut sin rätt på mig vet jag inte hur jag ska beskriva andra delen, Sjukdomen. Boken fortsätter på samma spår som ettan, den kastar mig fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan, glädje och sorg, ilska och... ja känslor en masse helt enkelt. Det är ingen mellanbok i den vanliga bemärkelsen, dvs den är inte den där transportsträckan som är viktigt för berättelsen men ändå lite seg. Ånej, Sjukdomen ger oss ingen chans att vila. Den ger däremot ett djup eftersom vi får veta mer om våra killar. Sidorna om Reine berör mig verkligen, liksom Bengt som i det tysta lämnar gänget. Jag har längtat efter att få lära känna dem och ta del av deras öden. Paul känns inte lika feminint bögig som i ettan. Kanske är det pga att jag fått en tydligare bild av honom i och med tv-serien. Där gestaltas han klockrent av Simon J. Berger och det är honom jag ser framför mig när jag läser. Men som sagt, jag tycker inte att hans repliker i boken känns lika "Pauliga" som i den första. Rasmus och Benjamins komma-ut-historier är också intressanta och ganska plågsamma att läsa. Jag ser fram emot och längtar efter tredje delan samtidigt som jag inte vill att det ska ta slut. För jag vet ju hur det kommer sluta och jag vill inte ha det så. Inte alls. Jag kommer på mig själv att varje gång jag känner glädje och lycka i när jag läser får jag ett hugg av olustighet i magen. För jag vet ju att de inte kommer att få leva de liv de önskar och är värda. Tragiskt. Orättvist. Hemskt.

Jag läser just nu om del ett eftersom jag kör bokcirkel med ett gäng nior på skolan. Jag hoppas kunna övertala dem att medverka här på bloggen för de har så otroligt bra och kloka tankar om boken. Och boken blir bara bättre och bättre för varje gång man läser den.

Titel: Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen
Författare: Jonas Gardell
Språk: Svenska
Sidor: 296
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Norstedts (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-1-304418-7

1 kommentar:

  1. Det ska bli spännande att läsa den trots att jag också sett serien och vet hur det slutar. Jag var lite besviken på Paul på TV, just för att han inte var så fjollig som i boken, men kanske känns han mer rätt i andra boken. Dock bra skådis, absolut!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...