söndag 20 januari 2013

Månadens förlag: Recension av Torsdagsbarn

Atrium förlag, som är månadens förlag här på bloggen, har gett ut Sonya Hartnetts Torsdagsbarn som jag läste ut igår. Sonya Hartnett är från Australien och har skrivit många böcker av bara ett fåtal är översatta till svenska. Torsdagsbarn sägs vara hennes stora internationella genombrott. Hon har också tilldelats Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen:
”Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla.”
Jag kastas rakt in i det ganska bedrövliga livet som hör till Harper Flute och hennes familj. Pengarna sinar och familjen har många munnar att mätta. Förutom mor och far, består Harpers familj av hennes äldre syskon Audrey och Devon samt lillebror Tin. Precis i början av boken föds ett nytt barn, Caffy. Det är i samband med hans födelse som Tin börjar bete sig konstigt. Han börjar gräva. Och han gräver och gräver och gräver. Till slut främjar han sig helt från sin familj och lever i sina gångar under huset. Harper och övriga familjen lever vidare i sin till viss del hopplösa vardag där försöken till ett bättre liv gång på gång misslyckas. Far har svårt att ta emot hjälp och ser allt som allmosor. Fram till den dagen huset rasar. Då om någon gång måste han ta emot hjälpen, även om det bär honom emot. Och alla vet ju att det är Tins grävda tunnlar som ligger bakom raset. Men kan Tin återgälda detta. Kan han på något sätt betala tillbaka det som han orsakat...

Jag tycker att boken är ganska hemsk. Jag mår lite dåligt av att läsa om hur Harper och hennes familj har det. Men boken är oerhört bra och välskriven. Hartnetts språk är målande och nyansrikt trots den gråa vardagen och det ganska meningslösa liv hon skriver om. Harper blir automatiskt min favorit eftersom det är oftast är hennes PoV vi får läsa ur. Någon som förändras för mig är Tin. Efter det att han försvunnit ner i tunnlarna och inte visar sig längre blir jag bara mer och mer irriterad på denne lille pojke - så självisk och oansvarig. Men mot slutet förändras mina känslor för vilden han har blivit och jag kan se att allt är gjort av godo.

Jag kommer definitivt kolla in Sonya Hartnetts övriga böcker och hoppas att Atrium ger ut fler av dem!


Titel: Torsdagsbarn
Originaltitel: Thursday´s Child
Författare: Sonya Hartnett
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 254
Genre: Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2011
Förlag: Atrium (recex)
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86095-19-2

1 kommentar:

  1. Åh, jag tycker mycket om Torsdagsbarn. Men jag håller med dig om att den är hemsk, fast på ett vackert sätt.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...