söndag 23 december 2012

Vårens böcker

Nu har jag äntligen fått tid att gå igenom bokbloggarnas egna bibel, SvB's sammanställning av vårens boksläpp. Det blev ganska många vikta hörn. Tittar man på utgivningsmånader på både skönlitteratur, fakta och barn & ungdom så är april den riktiga vinnarmånaden när det kommer till nya böcker. Åh längt!

Jag presenterar här de jag är riktigt intresserad av när det kommer till ny skönlitteratur.

Piratförlaget ger ut Mikael Fants andra roman Vattnet i mars som ges ut i just mars. Jag tycker att den låter intressant, vi får se. Och min favorit Jenny Milewski (jag älskade Skalpelldansen) kommer med sin andra roman, Takako - en skräckhistoria i mars på Telegram förlag. Den låter lovande indeed.

Barnflickan är en bok som jag länge velat läsa och som äntligen står i bokhyllan och väntar på sin tur. Men då får jag läsa snabbt för redan i januari kommer Hanna von Corswants andra bok BunkernOrdfront. Inte för att de hör ihop utan mer för att få känna känslan.

Magikerna, eller The Magicians som den heter på engelska, finns redan i min bokhylla. Men nu när den ges ut på svenska vet jag inte om jag kanske föredrar att läsa den på mitt modersmål. Lev Grossman har jag hört massor om och den aktuella boken släpps på Pocketförlaget i januari och på Excess månaden därpå. På Excess släpps också i februari Örfilen av Christos Tsiolkas.

Norstedts släpper den omåttligt efterlängtade andra delen i romansviten Torka aldrig tårar utan handskar - 2. Sjukdomen i januari. Jag har nog aldrig längtat så efter denna annars trista vintermånad. Även Annamaria Janssons Välkommen ut på andra sidan intresserar och kommer ut i januari även den. Och till sist, Maria Lang-oskuld som jag är, kan jag inte motstå de oerhört snygga omslagen till Mördaren ljuger inte ensam, Farligt att förtära och Inte flera mord! som kommer i mars. Då ska jag (förhoppningsvis) bli Maria Lang-frälst som så många andra.

Printz* Publishing levererar tre böcker som jag verkligen ser fram emot: Efter festen av Lisa Jewell i januari, Vi möts igen av Laurie Frankel i mars och Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend i maj.

Och förlaget med de snyggaste (och bästa) böckerna, Styxx förlag, ger oss tre pärlor i vår. Pål Eggerts Borde vara död i mars, Gail Carrigers Hemlös i maj och jättelängtet Den mörka staden av Carrie Ryan i april.

Tjejerna på Gilla böcker ger oss, som vanligt, några riktigt lockande titlar. Anna och Ada kan man verkligen lita på. Från dem får vi Katarina Sandbergs Vi är inte sådana som i slutet får varandra i april, Christin Ljungqvists Fågelbarn i mars och Annakarin Thorburns Jag biter i apelsiner redan i januari.

Ett annat förlag som kommit att bli lite av en favorit är X Publishing som i vår ger oss Jag, en av David Levithan i januari, Fågelhuset av Ester Roxberg i februari, God natt, oktober av Valle Wigers i april och Francesca av Melina Marchetta i maj.

Andra böcker som lockar är Du satt på karlavagnen av Caroline Nylander (Forum, april), Döden tänker jag mig så av Johanna Mo (Forum, februari), Julia Thorells Fri kärlek (Kartago, april), Om du får det här brevet av Sarah Blake (Bazar, april),  Andreas Romans Doktor Joseph (Massolit, mars), Sophie Kinsella med Cocktails för tre (Damm förlag, januari), Zombies - en överlevnadsguide av Max Brooks (Bakhåll förlag), Vina Jacksons Åttio dagar röd (xstory/lind & co, januari), Kärleken är starkare än döden av Malin Sävstam (Bonniers, april).

Nästa sammanställning blir pocketnyheterna, håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...