onsdag 19 december 2012

Öde islandskap och eviga nätter


Tänk er is och snö så långt ögat kan nå. Mil efter mil av glaciärer och bottenfrusna sjöar. Ett litet samhälle, liksom på måfå ditkastat, med hus på pålar och en och annan hundgård med skällande hundar. Jag kan inte tänka på annat. Och om man till på köpet slänger in ett par övernaturliga väsen som vampyrer eller spöken - ja då är vi verkligen hemma!

Bildkälla: SVT

Det hela började med att jag såg avsnittet av Nya Landgång när Anne Lundberg besökte Svalbard. Så jäkla häftiga vyer. Jag blev helt fast och började genast planera en äventyrsresa dit. Sedan såg jag filmen 30 days of night (baserad på seriealbumen med samma namn). I korta drag handlar den om en sheriff samhället Barrow i Alaska som gör sig redo för den eviga natten, polarnatten, som mörklägger staden i 30 dygn. Detta är ju då ett ypperligt tillfälle för ett gäng vampyrer att inta staden och helt enkelt äta sig mätta. Riktigt mätta. Jag kollar på den cirkus en gång i veckan. Jag gillar den massor, speciellt i början när man möts vi av de vidsträckta isvyerna och mörkret som ödelägger staden dagar i sträck smyger sig på. Den biten kan jag se om och om igen. Sen att jag har en soft spot för vampyrer gör ju inte saken sämre.


I samma veva läste jag Michelle Pavers Evig natt (Dark matter) - och gissa vad - den boken är på ovan nämnda tema! Och en riktigt bra sådan. Den är skriven i dagboksform och den som för dagboken är Jack Miller, en fattig ung man som får anställning som radiotelegrafist i en expedition till Spetsbergen i Arktis. Redan innan de kommit iväg tappar de en expeditionsmedlem och allteftersom de kommer fram till sin destination och tiden går blir de färre och färre. Expeditionen kantas av olyckor men Jack, Gus och Algie gör sitt bästa för att förbereda sig på mörkret som de snart dygnet runt kommer att uppleva. Gus skadar sig och Algie tar med honom till fastlandet och lämnar Jack ensam kvar med hundarna. Och det, eller kanske är det en den, där som smyger i natten...

Jag måste säga att det ilar till av kalla kårar vid flera tillfällen. Det ligger liksom ett mystiskt skimmer från första till sista sidan. Och allt det där kala, kalla, ödsliga - det går jag verkligen igång på. Och så de dygnet-runt-mörka dagarna som kryper på och gör allt så oändligt svart och svårt. Evig natt är en riktig liten pärla, väl värd sin lästid. Och jag gillar. Mycket.


Originaltitel: Dark matter
Författare: Michelle Paver
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 240
Genre: Roman, spök
Utgivningsår: 2012
Förlag: Månpocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7503-095-1Nu är jag alltså på jakt efter böcker, filmer och tv-serier på samma tema. Is, ödslighet, eviga nätter och gärna en dos övernaturlighet som bonus. Jag har klickat hem The Terror av Dan Simmons (efter tips på Mats Strandbergs instagram). Den verkar vara på ungefär samma tema. Men hörrni, ge mig fler tips! Det måste finnas mer... Och den där resan jag började planera... ja någon gång ska den bli av. När jag gått i pension kanske.

2 kommentarer:

 1. Inget övernaturligt, men likväl iskall spänning på Nordkalotten...

  http://www.bocker-emellan.blogspot.se/2012/12/vintrig-iskall-spanning.html

  http://www.bocker-emellan.blogspot.se/2012/11/revolvern-av-marcus-sedgwick.html

  The Terror är jag väldigt nyfiken på...

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen - ska kolla in asap!

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...