söndag 21 oktober 2012

Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens

Andreas Lundstedt har alltid varit lite av en doldis för mig. Alltså, jag vet ju vem han är och vad han är känd för. Men när det kommer till hans privatliv och så vet jag inte mycket. Inte för att jag tycker att jag behöver veta allt om honom, men vissa kändisar lever ju sina liv i pressen. Andra inte. Som t.ex. Andreas. Men det är klart att det måste varit, för kvällspressen, smaskiga rubriker när han berättade att han är hiv-positiv för några år sedan. Ungefär så långt (plus Alcazar) sträcker sig min Andreas-knowledge. Och så kom boken. Och det som är det intressanta med den här boken är 1) den kom ju i precis rätt tid med tanke på Gardells bok och 2) att den är så oerhört självutlämnande.

I Mitt positiva liv får jag följa Andreas på hans resa mot att acceptera sin sjukdom och allt det den gör med honom. Både positivt och negativt. Det han berättar är rakt, ärligt, naket, självutlämnande. Inga krusiduller eller lull lull här inte. Och det tackar jag för. Hade jag velat läsa en rosafluffig roman hade jag gjort det. Andreas bjuder in mig till sitt innersta och ger mig fragment från barndomen som hjälper mig förstå det han varit med om. Han skräder inte orden när han berättar om våldtäkten eller drogerna eller känslorna. Jag blir så tagen emellanåt att tårarna bränner i ögonen och jag tänker på hur orättvist livet är. Samtidigt ger hans historia mig hopp! Att det går att komma vidare, resa sig upp ur skiten och acceptera sitt liv och den man är!

Andreas har skrivit boken tillsammans med Cecilia Blankens, journalist och bloggare. En av de bloggare som jag älskar att läsa och följer med glädje. Hennes sätt att skriva är jag ju bekant med och jag tycker att det märks tydligt att det är hon som skriver. Och det är jag så glad för! För de matchar varandra perfekt - Andreas och Cecilia. Det är som om hans historia är menad att berättas genom hennes språk. Formuleringarna är avslappnade men samtidigt klockrena. Och även om Andreas historia engagerar mig oavsett så vill jag påstå att det delvis är på grund av Cecilias briljanta språk. Bra där!

Precis som jag skrev i början, boken kommer i precis rätt tid och det är viktigt att den inte kommer i skymundan av Gardells bok (mästerverket) utan att vi faktiskt även tänker på dem som har överlevt den grymma sjukdomen som just nu ligger så nära, men ändå så långt borta. Min uppmaning är helt enkelt: LÄS!

Titel: Mitt positiva liv
Författare: Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens
Språk: Svenska
Sidor: 261
Genre: Självbiografi
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-1-302996-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...