lördag 20 oktober 2012

Feberflickan av Elisabeth Östnäs

Elisabeth Östnäs har skrivit en mycket sällsam och speciell debutroman, Feberflickan. Den handlar om Luna som går omkring i sitt hem. Hon bonar frenetiskt den stora trappan samtidigt som hon för en konversation med sig själv. Hon tänker på en hel massa olika saker, minnen och erfarenheter. Sådant som varit och satt djupa spår. Luna nästan yrar som av hög feber och det är svårt att veta vad som är verkligt eller endast febriga, förvirrade och svettiga tankegångar. Allt detta sker samtidigt som Lunas pappas och fru ligger knivmördade i sovrummet.

Det här är en kort bok på 128 sidor men som rymmer så oändligt mycket mellan pärmarna. Jag har till en början svårt att få rätsida på situationen. Ena stunden tror jag att Luna är ett spöke, för att i nästa vara säker på att hon ligger på sin dödsbädd och yrar, till att faktiskt inse att hon är helt och fullt levande. Ibland funderar jag på om den mördade kvinnan, "hon", ändå inte är Lunas riktiga mamma för att istället några sidor senare tänka på om hon blivit sexuellt utnyttjad av sin far. Det hela är egentligen ganska snurrigt. Fast ganska lätt ändå, på något sätt.  Men det är det som gör boken i min mening. Jag älskar att jag blir tvungen att vässa mina sinnen och tänka själv. Vända och vrida.

Till form är Östnäs genial i sina ordval. De ger sådant djup till det som händer och den tid då berättelsen utspelar sig. Och vissa ord förstår jag inte ens utanför kontext, det måste jag erkänna trots svensklärare till yrket. Orden som bildar berättelsen är en fantastisk blandning av vackra, obekväma, skrämmande, intensiva, äckliga ord. Ord som Östnäs fogar samman med skicklighet. 

Jag hade förmånen att prata med Elisabeth Östnäs en stund på ett mingel under Bokmässan och då hade jag ju ännu inte läst boken. Det önskar jag att jag hade gjort för det hade varit riktigt intressant att få prata med henne om den. Det hoppas jag att jag får tillfälle att göra någon gång i framtiden. Kanske träffas vi på nästa års Bokmässa!


Titel: Feberflickan
Författare: Elisabeth Östnäs
Språk: Svenska
Sidor: 128
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Columbi Publishing
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-979472-4-4

5 kommentarer:

 1. Känner att jag måste läsa den här rätt snart!

  SvaraRadera
 2. Simply desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is
  just spectacular and i can assume you're an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab
  your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

  Here is my web site - senoh volleyball equipment

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...