söndag 7 oktober 2012

3 x Wibom Books

Jag köpte Tamara Drewe på Bokmässan och det var mitt första möte med Wibom Books. De delade monter med Apart förlag och det var ett mycket trevligt möte. Och redan i slutet av den här veckan låg det ett fint paket i brevlådan från dem: Jultomten av Raymond Briggs och Mamette av Nob. Stort tack! Jag tänker skriva om de två och Tamara Drewe i detta inlägg tillägnat Wibom Books.

 * * *

Tamara Drewe är en graphic novel som först publicerades som seriestrip i The Guardian under en längre tid. Den är löst baserad på romanen Far from the madding crowd av Thomas Hardy, en bok som jag för övrigt börjar bli sugen på att läsa, och är i runda drag ett triangeldrama fast med föera trianglar. De vi träffar är bland andra Tamara Drewe herself som återvänder till den lilla by där hon växte upp. Vi träffar också de som bor på Stonefields gästhem för författare och de som driver det, Beth och Nicholas Hardiman. Nicholas är en författare som lider av något som kan kallas för kronisk otrohet och till sist kommer Beth på honom. Även ett gäng ungdomar, en hund och en hel hoper höns är också med. Det är en riktigt träffsäker berättelse med fantastiska fina bilder i all sin vardaglighet. Jag blir fruktansvärt irriterad på Nicholas och Ben, jag lider med Beth och Jody och hejar på Andy och Glen. Varje karaktär i boken gör mig på olika sätt engagerad och jag blir ännu en gång mer övertygad om att serier is the shit. Fler sådana! Boken fick 2012 pris för 2011 års bästa till svenska översatta seriealbum.


Titel: Tamara Drewe 
Originaltitel: Tamara Drewe
Författare: Posy Simmonds
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 148
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: Wibom Books
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-978213-4-6
* * *

Min treåring är inte helt okej med tomten. Han ska inte komma med hennes julklappar i år. det ska Tomtetass göra. Så när jag såg att Wibom skickat Jultomten var jag inte säker på om jag skulle läsa den för henne. Jag menar, bara omslaget borde ju skrämma henne halvt ihjäl med tanke på hennes inställning till tomten. Men jag gjorde ett försök. Tänkte att, nu får väl flickstackarn mardrömmar av godnatt-läset. Men ser ni - hon älskade berättelsen om hur Jultomten med viss tjurighet tar sig an den viktigaste dagen på året. Och visst anar man ett leende. Både hos jultomten och det jultomtsrädda barnet. Hon sitter till och med själv och berättar vad som händer på bilderna och vill läsa den om och om igen. Så oavsett vad dina barn tycker om Jultomten så är det den perfekta juluppladdningsboken för både små och stora barn!


Titel: Jultomten
Originaltitel: Father Christmas
Författare: Raymond Briggs
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 34
Genre: Barnbok 3-6 år
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wibom Books
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-978213-7-7


* * *

Jag har nyss träffat den mysigaste och bästa pensionären någonsin. Mamette! En fransk krutgumma som njuter av livet och har en outtömlig lust att lära. Helt bedårande underbar! Vi får följa Mamette i hennes vardag i parken, med vänner, med sitt barnbarn och i pensionärsföreningen. Men de tillfällen jag gillar absolut bäst är när hon går till sin makes grav och pratar med honom. Så fint! Målgruppen för boken är enligt förlaget 9-12 år men jag tycker att det är en bok för vuxna. Inte för att innehållet inte passar en tioåring för det funkar absolut. Men för att kunna förstå den fullt ut och ha utbyta av allt det där fina så bör man vara lite äldre än så. Men det är ju min högst personliga åsikt. Det finns totalt fem seriealbum om Mamette och jag ser fram emot att läsa dem på svenska så fort de nästkommande fyra har översatts.


Titel: Mamette 1: Änglar och duvor
Originaltitel: Mamette 1: Anges et pigeons
Författare: N o b
Språk: Svenska
Originalspråk: Franska
Sidor: 48
Genre: Seriealbum
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wibom Books
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-978213-6-0

4 kommentarer:

  1. Åh, Mamette verkar ju hur go som helst...!

    SvaraRadera
  2. Mamette såg jag på bokmässan och blev kär. Hade inte pengar kvar till att köpa den men ska helt klart beställa den när jag betat av lite av bokmässeköpen =)

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...