lördag 15 september 2012

Gone 1: Övergivna av Michael Grant

Jag är glad att jag valde Gone-serien som Tre på tre-läsning i år. Dels för att de är recensionsexemplar som ännu inte, av oförklarliga anledningar, blivit lästa. Dels för att den första var riktigt bra!

Gone 1 - Övergivna utspelar sig i Kalifornien, USA. Helt plötsligt en dag försvinner alla som är över 15 år. Poff! Kvar finns övergivna spädbarn, ensamma småungar och vilsna tonåringar. Internet fungerar inte, inte heller telefonerna. Elförsörjningen verkar vara stabil, men det är också det enda stabila just nu. En konstig, glänsande barriär omringar Pardido Beach och inhängnar Zonen, som den nu kallas, med kärnkraftverket i centrum. Sam och hans vänner Quinn och Astrid finner sig i situationen och försöker med hjälp av de andra kidsen att få den nya verkligheten att fungera. Detta samtidigt som de söker efter svar, en förklaring till vad som hänt. Men det är inte bara de oförklarliga poffen! som är det enda konstiga. Det visar sig snart att Sam och flera andra barn har fått nya förmågor som t.ex. eldkastarhänder och osynlighet.

Det jag gillar bäst med Övergivna är att den är ganska stark i sina beskrivningar. Jag har tidigare efterlyst ungdomsböcker som inte är så "snälla" i sina beskrivningar. Men i den här är det på riktigt. Det är barn som dör och skadas. Och det beskrivs då också. Kanske inte riktigt som i en vuxenroman men ändå på ett realistiskt sätt. Eftersom Sams femtonårsdag närmar sig och det är ju uppenbarligen då det säger poff! får vi i början av varje kapitel veta hur många minuter det är kvar tills dess. Det förhöjer spänningen. Det blir liksom lite stressande på ett bra sätt, att se den där nedräkningen.

Jag kommer i oktober att kasta mig över fortsättningen. Måste ju hålla lite på spänningen ju (sen att jag har tusen andra böcker som går före - det pratar vi inte mer om).


Titel: Gone 1 - Övergivna
Originaltitel: Gone
Författare: Michael Grant
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 400
Genre: Ungdomsroman, Spänning
Utgivningsår: 2011
Förlag: B. Wahlströms
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-32-15474-4

3 kommentarer:

  1. Låter onekligen som en spännande bok. Borde testa att läsa ungdomsböcker och YA mer än vad jag gör. Finns säker många bra böcker där att hämta.

    SvaraRadera
  2. Shopify is a versatile platform with its hundreds of themes and powerful features. Our Shopify experts focus on stunning Shopify theme development standards to provide responsive Shopify theme development which solely work on all browsers and on multiple mobile devices.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...