onsdag 22 augusti 2012

Särskild av Nene Ormes

Det är alltid lite nervöst (inte minst för författaren) när uppföljaren till en kritikerrosad bok kommer ut. För mig som läsare innebär det ofta högt ställda krav på att bok nummer två håller åtminstone samma kvalité och uppfyller förväntningarna som finns på att berättelsen fortsätter i samma anda. Ibland blir det så. Och ibland inte. Jag läste ut Nene Ormes Särskild igår kväll och jag kan bara meddela att jag är nöjd. Eller egentligen är jag MER än nöjd.

Särskild tar vid någon månad efter första bokens slut. Daniel är mycket förändrad efter de hemska upplevelserna han varit med om och har mer eller mindre flyttat in i Uddas lägenhet. Udda däremot mår faktiskt ganska bra. Hon har inte haft några drömmar på hela sommaren och livet som sär känns ganska främmande ändå. Men Udda och Daniel ska precis börja njuta av Malmöfestivalen då Udda plötsligt får tillbaka sina drömmar med ny kraft. Hon tar kontakt med Hemming för att få hjälp och får då rådet att skaffa sig en mäster. Udda söker upp Oraklet för vägledning i drömmarna och får inte bara en mäster utan även en hel hoper andra problem att tampas med.

Jag gillade verkligen första boken, Udda verklighet, men jag måste säga att Särskild är mycket bättre.  Mycket. Ormes ger i sin andra bok mer plats åt själva grundhistorien. Den mycket väl genomtänkta sära världen får det utrymme den förtjänar och det ger ett fantastiskt bra djup till berättelsen. Genom Uddas drömmar och den återkoppling hon får från t.ex Hemming och Oraklet får vi en inblick i det sära Malmö och det som händer där. Och än viktigare - varför det händer. Jag tycker mer och mer om Udda och jag blir mer och mer övertygad om att hon och Hemming borde hooka upp på riktigt. Hon växer i mina ögon ju mer hon lär sig om sin gåva desto mer självsäker och häftig blir hon.

Jag hoppas verkligen att det blir en tredje bok. Hon måste skriva en trea, annars dör jag. Och dessutom har Nene Ormes nu två gånger om visat att hon är drottningen av svensk urban fantasy! Så det smäller om det!


Titel: Särskild
Författare: Nene Ormes
Språk: Svenska
Sidor: 282
Genre: Urban fantasy
Utgivningsår: 2012
Förlag: Styxx
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-7355-254-7

2 kommentarer:

  1. Beställde Ormes böcker till vårt lilla skolbibliotek och det låter som att det var ett bra val!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...