söndag 12 augusti 2012

Udda verklighet av Nene Ormes

Svensk urban fantasy växer inte på träd. Det vet vi. Och det är så synd. Det finns enorma mängder fantasy på engelska men lite blir översatt till svenska och de som inte läser på engelska går miste om en hel drös fantastiska böcker. Men nu verkar det bli ändring på det...

Därför är jag glad att vi har Nene Ormes. Hon skriver urban fantasy som utspelar sig i Malmö och dess gömda dimensioner som bara de sära kan besöka. Udda verklighet är hennes debutbok och handlar om Udda som har problem med mardrömmar som känns mer och mer "på riktigt". Hennes bäste vän Daniel bestämmer sig för att följa spåren i en av hennes drömmar och försvinner själv spårlöst vid Malmös centralstation. Udda ger sig ut i Malmö för att söka efter honom och hon dras in i en värld hon aldrig, ens i sin vildaste fantasi, kunnat föreställa sig existerade. Till sin hjälp har hon Hemming och hans kännedom om de sära och världen som de vanliga, dödliga Malmöborna inte har en aning om finns där ibland dem.

Udda verklighet har precis det jag jag vill ha av en bok i urban fantasy genren. Spänning, en lagom blandning av verklighet och fantasi, trovärdiga karaktärer, magiska inslag och nytänk. En bra debut med andra ord. Och jag har redan uppföljaren Särkild i hyllan - och förväntar mig ännu tätare och mer spännande läsning i den fortsatta berättelsen om Udda och de sära. Bring it!



Titel: Udda verklighet
Författare: Nene Ormes
Språk: Svenska
Sidor: 254
Genre: Roman, Urban fantasy
Utgivningsår: 2010
Förlag: Styxx fantasy
Format: Häftad
ISBN: 978-91-7355-140-3

6 kommentarer:

  1. Å, tack för tips! Jag gillar verkligen fantasy men det har kommit ut så mycket uselt sista åren (spåren av Twilight, allting ska handla om varulvar, vampyrer, häxor och änglar men inte katten kan folk skriva!).
    Den är ska jag leta efter.

    SvaraRadera
  2. Står på min önskelista! Blir nog hemklickad i nästa inköp tack vare din recension. :)

    SvaraRadera
  3. Hörde på Ormes på ett seminarium på bokmässan i Göteborg. Hon och en annan tjej pratade just om urban fantasy. Är nyfiken på böckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs dem!

      Jag hade ett författarsamtal med henne på lördagen och hon är verkligen hur mysig som helst. Bjöd på sig själv och gav energi!

      Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...