fredag 31 augusti 2012

Recensionsdatum och annat - hur gör ni?

Det här med recensionsdatum är en nöt som vi antagligen aldrig kommer att knäcka eftersom jag tror att det cirkulerar många olika åsikter om det. Jag har för vana att aldrig publicera innan recensionsdatum, har jag någon gång gjort det, vilket jag inte tror, så har det varit en miss från min sida. Jo en gång, kom jag på nu, Jag ska egentligen inte jobba här som jag valde att publicera tidigare då de gav ut den tidigare än det var sagt från början. Jag brukar dock prioritera läsning av recex som jag själv bett om, de går alltid före i läskön. Böcker som skickas till mig utan att jag bett om det tar jag när jag har tid och lust - vilket oftast är direkt ändå. Men jag gillar inte riktigt när recensioner läggs ut före recensionsdatum - det är ju inte ett lagbrott precis men jag tycker ändå inte om det. Och med vissa böcker ligger recensionsdatum långt efter utgivningsdatum. Hur kommer det sig? Det funderar jag på ibland.

Senaste tiden har det ju cirkulerat händelser där författare (och förlag) inte är nöjda med vad en läsare (bokbloggare) tyckt om boken och det har gått så långt som digitala personangrepp. Det tycker jag är helt absurt. Jag skriver vad jag tycker om böckerna, oavsett om jag köpt dem själv, fått dem som present eller om de är recensionsexemplar. Däremot så tycker jag, diplomatiskt, att det finns olika sätt att uttrycka vad man tycker om boken (som lärare brinner jag lite extra för konstruktiv kritik och feedback).

Jag är oerhört tacksam över alla böcker jag får och ser det som en fantastisk ynnest att förlagen vill ha min åsikt om deras böcker. Och jag får läsa böcker som jag kanske aldrig hade läst annars. Det är fint det!

Hur gör du med recensionsexemplar? Jag är nyfiken på dina tankar och åsikter!

28 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är självklart att tala om vad jag tycker om en bok. Däremot kan jag inte (jag har verkligen försökt) lägga bort en bok som jag tycker är urusel när jag fått den från ett förlag. Jag känner mig lite skyldig att åtminstone ge hela boken ett ärligt försök. Men jag talar om att jag inte gillar den, och varför. (Sitter med en sån recension just nu.)

  Jag försöker också att hålla hårt på recensionsdatum. Jag vet faktiskt bara en gång när jag inte publicerat på rätt datum, och då var det för att jag tyckte så vansinnigt mycket om boken att jag inte ville skumläsa en endaste sida. Det kändes OK ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den pliktkänslan känner jag igen. Jag läser alltid ut oavsett vad jag tycker om den.

   Radera
 2. Jag håller absolut med dig i denna fråga. Personangreppen är helt absurda, måste jag säga, och oprofessionellt. En författare borde istället vara glad att hens böcker blir lästa och ta del av den, får jag hoppas, konstruktiva kritiken i recensionerna.

  SvaraRadera
 3. Håller alltid på rec-datum, precis som du säger är det ju inget lagbrott men det känns ändå lite förbjudet att recensera den innan.

  Tycker det är helt absurt med personangrepp när man recensera en bok, det behöver ju inte vara något fel på boken utan den kanske bara inte passade läsaren-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är ju alltid som så att smaken är som baken - vi tycker inte samma. Och även "dåliga" recensioner gör att folk vill läsa boken...

   Radera
 4. Jag flyttar också upp recex jag bett om och läser så fort jag bara kan, känns som att förlagen ivrigt väntar på att höra vad just jag tycker. Tror jag ofta kan behöva en anledning att läsa en viss bok, annars blir det inte av och alltför många böcker flyttas därför längre och längre ner på tbr-listan och blir till slut hyllvärmare. :[
  När folk inte klarar av kritik eller debatter utan att ge sig på personen bakom motargumentet blir jag alltid lika förbannad och less. Det är barnsligt och opassande i såväl amerikanska valrörelsen som på goodreads, eller någon annanstans heller för den delen.

  SvaraRadera
 5. Jag försöker också prioritera läs ex som jag bett om, men visst har det hänt att ngn blivit bortglömd. Och jag håller mig till recensionsdatum, gjorde ngt misstag i början som bokbloggare, men numera är jag strikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är klart - jag har också nåt recex som ligger sedan länge. Men å andra sidan så kan det ju ibland vara bra att en bok får nytt ljus ett tag efter den publicerats.

   Radera
 6. Det här året har jag fått grymt många recensionsexemplar och blivit lite stressad, men jag har prioriterat dem. Känner som du - att det är spännande att få läsa sådant man annars kanske inte hade valt att läsa.

  Jag håller mig alltid till recensionsdatum, vågar inte göra annat. Det är ju helt klart en PR-grej så att alla recensioner ska komma typ samtidigt och boken kanske sälja mer.

  Och det här med påhopp - kanske syftar du på Malin Johanssons recension? Helt sjukt vilken kommentar hon fick, men det var ju egentligen bara bra så här i efterhand. Mer PR för Malin (som är egenutgivare och behöver all PR!) och pinsamt för författaren som blev förkastad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tänkte bla på Malin. Det är klart det blev bra PR för Malin men samtidigt fick ju ett riktigt svin uppmärksamhet - det gillade jag dock inte...

   Radera
 7. Jag har inte fått så många rec.ex. tidigare men nu har det börjat komma några och det är ju kul. Jag tänker absolut hålla mig till recensionsdatum och i vilket fall aldrig skriva om boken innan recensionsdatum. Efter kan det ju hända att det blir p g a tidsbrist och annat.

  Personangrepp och gnäll om dåliga recensioner tycker jag borde vara under författarnas värdighet. Jag skriver vad jag tycker och inget annat. Det blir ingen lovsång bara för att jag fått boken som rec.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter blir det oftast för mig - vill inte hamna bland mängden då många publicerar på datumet. Då väntar jag gärna ett par dagar ;-)

   Radera
 8. Jag har inte fått så många rec.ex ännu men tycker det är självklart att hålla mig till rec.datumet.

  SvaraRadera
 9. Jag håller mig till rec.datum, dvs jag publicerar inte innan. Fast en del förlag informerar ju inte om datum innan! En del exemplar har jag fått efter rec.datum och då känns det inte lika bråttom. Just nu har jag fått lite väl många rec.ex (kärt besvär...) och måste prioritera. Men det värsta var när jag hade önskat en bok som var riktigt dålig...

  Påhopp tycker jag är så dålig stil! Det är ju åsikter "bara". Likaså håller jag mig från angrepp på författaren i en recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har jag fått googla/frågat på twitter om rec datum för att vara säker.

   Radera
 10. Eftersom jag inte får några rec.ex än så bryr jag mig inte om rec.datum när jag köper en bok eller får den väldigt snabbt från biblioteket. Som det är nu så skriver jag om boken så fort den är utläst, vilket ibland har varit innan rec.datum har jag sett. Om jag i framtiden skulle få några rec.ex så kommer jag så klart hålla mig till rec.datum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång har jag också köpt en bok där rec datum ligger senare - då publicerar jag när jag vill!

   Radera
 11. Jag brukar såklart beställa recensionsexeplar av böcker jag vill läsa som jag förhoppningsvis tycker är bra, men om jag inte tycker det skriver jag det. Det måste man ju få göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart man måste få göra, tycker jag med!

   Radera
 12. På tal om recdatum, jag fick i mailet om just "Miss...besynnerliga barn" boken att rec-datumet för den var 3 september. Så när du och andra skrev recension innan så reagerade jag faktiskt på det. Så kul att du precis sen skrev om de ämnet. Gissar att de kanske ändrade datumet då eftersom du precis skrev att de var viktigt för dig att följa.

  Jag har annars oftast fått rec-ex för böcker som redan varit släppta ett tag och har inte behövt bry mig om datum men de jag fått datum till har jag följt. Denna gång har jag dock för stressigt så recensionen kommer nog tyvärr komma lite sent, så försenade blir det ofta men tidigare skulle jag inte skriva dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, det visste jag faktiskt inte. Jag fick boken genom adlibris att recensera på deras produktsida för boken och tänkte inte mer på det. Usch så pinsamt ;-)

   Men det är viktigt och hade jag fått den från förlaget hade jag inte publicerat förrän idag.

   Radera
 13. Klart jag inte publicerar innan erc-datum om det är en bok jag fått som recex. Handlar om respekt tycker jag, precis som man själv vill ha respekt när man uttrycker in såikt. Jag brukar försöka förhålla mig kritiskt och hitta både positivt och negativt i en bok för att den ska bli så genomanalyserad som möjligt. Ibalnd faller jag förstås dock handlöst och då är det såvrt att hejda sig i sitt förälskade inlägg.=)

  Däremot håller jag mig inte alltid till att publicera just på recdatumet. När det gäller tidskrifter och tidningar kan de ju rec:a en bok t o m månader efter recdatom så det tycker jag är ok. Oftast försöker jag vara så snabb jag kan dock, men det handlar lika mycket om att jag vill lätta på samvetet så att jag kan fylla på med nytt jag vill läsa.;) Och just nu har det trillat in böcker som både skulle kommit i våras och som ska komma nu i höst och då blir det plötsligt lite glapp i att hinna läsa i tid. Det får ta sin tid helt enkelt.=) Ärlig kommer jag dock alltid att vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det får ta sin tid - vissa böcker hinns inte med på direkten helt enkelt.

   Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...