fredag 31 augusti 2012

Om fotografier och besynnerliga barn

Jag har velat läsa Miss Peregrins hem för besynnerliga barn länge men det har bara inte blivit av. Men när jag nu fick chansen att läsa och recensera den för Adlibris var det självklart. Och jag har ju hört mycket om den. Speciellt om alla besynnerliga fotografier.

Sextonårige Jacobs farfar dör, på ett ganska otrevligt sätt, och lämnar egentligen bara frågetecken efter sig. En samling besynnerliga fotografier och en del konstiga brev. Det som har hänt har fått Jacob ur balans och tillsammans med sin beger han sig till Cairnholm. Det är den ö utanför Wales där Jacobs farfar bodde under några år som barn och det verkar som att alla tecken tyder på att det är dit han ska åka för att kunna reda ut farfarns död. Väl där stöter han på några barn som påminner läskigt mycket om barnen på fotografierna han sett hos sin farfar...

Först lite boknörderi: Det är en fantastiskt snygg bok. Omslag och inlaga är omsorgsfullt designat och följer en tydlig röd tråd. Den förstärks än mer med fotografierna i boken. Sidorna är så där härligt tjocka men den är tung!

Jag gillar boken mycket men hade önskat lite mer spänning och lite mer freak, om ni hajar?! Men då kanske den inte hade passat målgruppen 12-15 år. För mig som är vuxen hade det dock varit perfekt om boken hade flirtat mer med skräckgenren. Den är bra men jag tycker inte att den når riktigt ända fram till klockren. Det är tack vare fotografierna som den får lite mer djup. Jag hade nog faktiskt hellre sett den som film. Men ändå, absolut läsvärd!



Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Originaltitel: Miss Peregrine´s home for peculiar children
Författare: Ransom Riggs
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 384
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Rabén & Sjögren
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-29-68135-2

6 kommentarer:

  1. Läste också precis ut den! Himla bra!

    SvaraRadera
  2. Håller med, tror den hade gjort sig bättre som film!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är få böcker man kan säga det om, men det här är definitivt en av dem. Regisserad av Tim Burton isåfall!

      Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...