lördag 11 augusti 2012

Kråkflickan av Eriksson/Axlander Sundqvist

Jag undviker deckargenren lite. Ni vet, såna deckare som säljare som smör - Marklund, Läckberg, Jungstedt etc. Inte för att jag ogillar genren per se utan mest för att jag förläst mig på Liza Marklund och blev mätt för en evighet, ungefär. Men kriminalromaner som touchar skräck- och thrillergenren är en helt annan femma. Men de är (ganska) svåra att hitta om man sort of undviker en hel genre. Anywhoo - det jag vill ha sagt är att detta är skälet till att Kråkflickan har stått ett bra tag i hyllan. Nu efter att jag har läst den undrar jag varför i hela friden jag har väntat så länge...

Kråkflickan är en ganska komplex berättelse med en hel del personer som cirkulerar. Till en början tyckte jag att det var något förvirrande men det gav sig snart och allt flöt på. Problemet med Kråkflickan är att jag inte riktigt kan berätta vad den handlar om utan att spoila den. Men grunden är att flera unga, papperslösa pojkar hittas mördade i Stockholm och kommissarie Jeanette Kihlberg får fallen på sitt bord. Det visar sig att en av pojkarna gått i terapi hos psykologen Sofia Zetterlund och hon kopplas också in i utredningen.

Det är rafflande läsning, det vill jag lova. Som sagt, det finns många karaktärer att hålla reda på men sättet de knyts ihop på är superskickligt. För att inte tala om twisten. Oh my vilken twist! Jag blir alldeles till mig i trasorna av vändningarna även om en del av mig hela tiden haft det på känn. Och som jag skrivit många gånger förr - researchen är enormt välgjord och det bidrar till att författarna hela tiden kan förklara det som läsaren, jag, kanske till en början tycker är ganska osannolikt.

Jag vet att andra som har skrivit om boken inte heller velat avslöja mer än jag har gjort. Då förstör jag er upplevelse av att läsa Kråkflickan. För det tycker jag att ni ska göra. Eller vänta, ni MÅSTE läsa den.


Titel: Kråkflickan
Författare: Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundqvist
Språk: Svenska
Sidor: 396
Genre: Roman, krim, thriller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
ISBN: 978-91-86675-06-6

4 kommentarer:

  1. Jag har ca 80 sidor sidor kvar och den är verkligen så spännande! Har inte hunnit till twisten än men jag har mina aningar... :)

    SvaraRadera
  2. Åh va kul =) jag har efter att jag läst Hypnotisären fått tillbaka deckarsuget, och de var år sen jag hade.

    Så denna står på tur att läsas, så kul att du gillade den =) ger mig hopp!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...