tisdag 17 juli 2012

Sankta Psyko av Johan Theorin

Det allra bästa med läsning tycker jag är när man helt och fullt förlorar sig i en text. Att berättelsen griper tag på ett sätt som gör att man inte. kan. sluta. läsa. Många, eller faktiskt de flesta, böcker jag väljer att läsa är riktigt bra. Men sen finns det böcker som skiljer sig från mängden och som får mig att plöja 400 sidor på en dag. Sankta Psyko av Johan Theorin är en sådan bok. 

Boken handlar om barnskötaren Jan Hauger som får anställning på förskolan Gläntan. En ganska vanlig förskola med undantaget att barnens föräldrar är intagna på Sankta Patricias rättspsykiatriska regionsklinik som ligger granne med förskolan. I folkmun Sankta Psyko. De tror på tät kontakt mellan de intagna och deras barn som ett steg i ledet mot tillfrisknande. Jan hittar snabbt sin plats i arbetslaget och och avgudas av barnen. Jan har mycket fina vitsord men vad som inte syns i hans cv är att han tappade bort ett barn under en skogsutflykt för snart nio år sedan. Men Jan är bra på att ha hemligheter. Det visar sig dock snart att Jan inte är den enda i personalen som kan det. Vad är det som försiggår på Gläntan under natten? Och vem är den mörkt klädde gestalten som kommer från kliniken? Och hur kommer det sig att Jan är så intresserad av kliniken och dess intagna?

Sankta Psyko är min första Theorin-bok och som sagt jag gillar den riktigt mycket. Väldigt väldigt mycket, faktiskt! Den är spännande och svår att lägga ifrån sig. Theorin varvar nutid med återblickar från olika händelser i Jans liv. Händelser som är viktiga för att förstå Jan och hans bakgrund, varför han agerar som han gör. Det är en berättelse som bygger mycket på rutiner vilket jag också tycker bidrar till en riktigt bra berättelse, man vet till slut hur saker fungerar och ska gå till utan att det blir förutsägbart. Men rutinerna är, precis som regler, till för att tänjas på antar jag och det blir spännande när saker inte är som de ska. När det förutsägbara blir helt och hållet omkullvält och inget blir som det var tänkt med andra ord. Språket flyter på och spänningen ökas successivt och bygger upp mot det rafflande slutet. Och jag har sagt det förr - slut med en twist är verkligen min kopp te. 
Titel: Sankta Psyko
Författare: Johan Theorin
Språk: Svenska
Sidor: 399
Genre: Spänningsroman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Månpocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7503-074-6


16 kommentarer:

 1. Brukar inte bli så sugen på denna typen av böcker men får nog kolla in denna!

  SvaraRadera
 2. Men åhh..jag hade ju inte tänkt köpa fler pocketböcker på ett tag men nu väckte du suget! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt ;-) men den är verkligen bra!

   Radera
 3. Vad härligt att läsa vad du tycker! Jag har hört så många negativa meningar om denna så jag nästan ångrat att jag köpt den... (bara nästan alltså). Jag har läst Theorins andra böcker och haft lite blandade känslor, men nu ser jag verkligen fram emot att läsa denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nåt riktigt vasst att se fram emot!

   Radera
 4. Jag diggade Theorins "Sankta psyko" något fruktansvärt mycket! (:

  SvaraRadera
 5. Oj, skrev en kommentar men vet inte om jag råkade klicka bort den eller ej, är lite klantig av mig ^^

  Det jag skrev var i alla fall att jag tycker verkligen dina recensioner är bra skrivna! Har du några tips till en nybörjare? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för komplimangen!

   Tips... Jag är ju svensklärare och är kanske lite "skadad"... Men jag tycker att det viktigaste är att du som läsare uttrycker dina tankar och åsikter. Sånt är intressant! Och sen är jag jättenoga med att skriva en egen sammanfattning av boken och inte ta baksidestext eller beskrivning från t.ex. Adlibris eller Bokus. Jag tycker att det är mycket roligare och personligare att läsa sammanfattningar/referat som är egenkomponerade. Och ofta stämmer ju kanske inte baksidestexten helt överens med bokens innehåll...

   Till sist ett mycket bra tips som jag själv inte följer :-S
   Skriv om böckerna så fort du läst dem - annars är det svårt att komma ikapp, speciellt om man läser så snabbt som jag gör ;-)

   Radera
  2. Tack så jätte mycket! jag suger åt mig som en svamp! :)

   Radera
 6. Jag gillade också boken!
  http://sladdertackansbokhorna.blogspot.se/2011/11/sankta-psyko-johan-theorin.html

  SvaraRadera
 7. Jag tror du skulle gilla hans Nattfåk! Lite JAL över den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite JAL? Hoppas du menar Jan? Älskar för övrigt Sankta psyko, herregud. Jag brukar inte läsa många böcker men jag fick denna boken under min sjukskrivning och jag kunde inte släppa boken. Varje morgon satte jag på kaffe o började läsa den igen. Skulle kunna komma en fortsättning av Sankta psyko tycker jag, det finns fantasi att fortsätta så som den slutade.

   Radera
  2. Jag tror hon menar JAL = John Ajvide Lindqvist...

   Och ja, boken är riktigt bra!

   Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...