måndag 9 april 2012

Påskekrim x 2

Påskens läsning har bestått av 2 x påskekrim, som är ett riktigt trevligt norskt påfund. Under påsken äter man inte bara ägg och godis utan man läser även deckare. Och det har alltså jag gjort också. Det blev I stället för dig av Sofie Sarenbrant och Begravd av Mark Billingham. Två ganska lika men ändå olika deckare. 

I stället för dig är en fristående fortsättning på Vecka 36, Sarenbrants debutroman. Det har gått 16 år sedan Agnes blev kidnappad och tvungen att föda sitt andra barn ensam och instängd i en källare. 16 år sedan hennes son togs ifrån henne. Livet har sedan dess fortsatt men hon har inte känt sig hel, hon har hela tiden letat efter sin son, Adam. Men nu känner hon att det äntligen är dags att ta det stora klivet, att gå vidare, att acceptera att Adam inte kommer att hittas. Samtidigt som Agnes tar beslutet att gå vidare blir hennes artonåriga dotter mer och mer nyfiken på sanningen. Hon åker ensam till Brantevik för att ta reda på vad som verkligen hände där för 16 år sedan...

I Billinghams Begravd, hans sjätte bok om kriminalkommissarie Tom Thorne, blir en ung kille kidnappad och vi får följa jakten på kidnappare och offer. Och tja, det var allt. 

Med andra ord - Billinghams bok var inte hans bästa. Jag har verkligen gillat de fem första, man dras med och kan inte sluta läsa. Det är intensiva böcker med rafflande handling som kretsar kring Tom Thorne på något sätt. Jag tyckte i ärlighetens namn inte om den här alls faktiskt. Sarenbrants bok däremot var bra. Lättsmält påskekrim på ett positivt sätt. Här går det undan och de olika huvudpersonernas berättelser varvas på ett snyggt sätt genom hela boken, utan att för den delen bli förvirrat eller krångligt. Jag tycket verkligen om twisten på slutet och är glad att det inte var rosaskimrande och gullegullpluttenuttigt. Dock är jag väl inte överförtjust i det som kan kallas epilog. Men boken känns trovärdig på alla sätt och de frågetecken jag har blir alla förklarade efter hand. Jag uppskattar också att jag får flera olika människors perspektiv i boken, jag brukar verkligen gilla det i böcker. Då är det ju viktigt att författaren kan hålla sig till den röda tråden för att undvika förvirring, vilket jag redan sagt att Sarenbrant gör. Så två till synes ganska lika böcker på samma tema men ganska olika ändå. 

In conclusion: kidnappning i Brantevik - ja, kidnappning i London - not so much.Titel: I stället för dig
Författare: Sofie Sarenbrant
Språk: 
Svenska
Sidor: 301
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2012
Förlag: Ponto Pocket

Format: Pocket
ISBN: 978-91-7475-046-1
Titel: Begravd
Författare: Mark Billingham
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 434
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2009
Förlag: Minotaur
Format: Pocket
ISBN: 978-91-85419-22-7

2 kommentarer:

  1. Tänk, för mig har det varken blivit ägg eller krim - vad hände egentligen..?

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...