tisdag 10 april 2012

Erebos av Ursula Poznanski

Jag vet en Arkiv X-ep ganska tidigt i serien där en dator började bete sig konstigt och till sist mördade människor.  Jag tyckte att det var ett ganska segt avsnitt men tanken är ju skrämmande. Att maskinerna tar över och utplånar mänskligheten. Ganska klassiskt, inte sant?

Nu är det ju inte så illa i Erebos. Inte riktigt i alla fall. Boken handlar om Nick som kommer över ett dataspel, ett riktigt bra spel till på köpet. Det verkar ju onekligen vara ett spektakulärt spel med tanke på all mystik som omringar det. Och det faktum att skolkompisarna verkar spela non stop eftersom de är sjukt trötta, skolkar från skolan och slutar höra av sig... Nick börjar spela med sin karaktär Sarius och visst är det helt makalöst. Det är som att spelet känner honom och vet allt om honom. Det är ofattbart snyggt gjort och Nick dras in i spelet på samma sätt som alla före honom. Det finns inget annat som spelar någon roll förutom att få Sarius att vinna alla fighter och få komma med i den innersta kretsen. Det blir som ett gift. Det går liksom inte att sluta. Inte ens när spelet börjar be om tjänster som innebär att Nick måste välja - spelet eller verkligheten. Och valen är inte alls enkla. Eller lagliga...

Jag köpte Erebos på Bokmässan i höstas och sedan dess har den stått till sig i hyllan. Den är ju ganska intetsägande på omslaget - jag menar varken titeln eller baksidestexten ger mycket info. Men tillslut blev den alltså läst och jag älskade den. Den har ett riktigt bra driv, hela boken igenom. Det enda som jag tycker var lite sådär är slutet, det kunde varit... ja inte så förutsägbart. Den utspelar sig i London (jag känner igen mig i omgivningarna - ett plus) och självklart i Erebos värld. Ibland vet jag inte riktigt vilket som är verklighet och vilket som är spelet, precis som Nick också upplever det. Jag som är ganska insatt i datorer och sånt, men definitivt inget proffs - långt ifrån, blir mycket imponerad över trovärdigheten i boken. Hur väl allting faller på plats och håller ihop. Jag köper gärna en fantiserad historia utan verklighetsförankring men den måste ändå vara trovärdig och hänga ihop. 

Vill du förlora dig i en rafflande och genomtänkt historia och ett snabbt läs så är Erebos nånting för dig. Att den är skitbra är ju bara ett plus!


Titel: Erebos
Originaltitel: Erebos
Författare: Ursula Poznanski
Språk: Svenska
Originalspråk: Tyska
Sidor: 423
Genre: Ungdomsroman, Thriller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Opal
Format: Storpocket
ISBN: 978-91-7299-436-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...