torsdag 1 mars 2012

Nordisk utmaning: Tu man hand av Tomas Lagermand Lundme

I den nordiska utmaningen på Dantes Bibliotek har februari varit Danmarks månad. Jag har läst en bok som heter Tu man hand skriven av Tomas Lagermand Lundme. Det är en tragisk och hemsk uppväxtskildring även om vi bara får följa bokens jag i några månader. Men under dessa månader får vi bilden av en mycket trasig pojke, med fruktansvärda och dysfunktionella familje- och levnadsförhållanden. Bokens jag har en psykiskt sjuk mamma, en pappa som har ny familj och själv bor han tillfälligt hos en, tja jag vet inte vilken beteckning han går under men någon typ av tillfälligt boende erbjuder han i alla fall. Lasse, som han heter, betyder mycket för bokens jag. Väldigt mycket. Men både Lasse och pojken känner mer än bara det som bör innefattas i en vänskap mellan ett barn och en vuxen.  Men även om det händer saker som inte är på något sätt passande så kan jag inte hjälpa att känna att det  antagligen är viktigt för pojken att känna den närhet och kärlek som han får från Lasse. Tyvärr, eller kanske är det för allas bästa, så kan pojken inte bo kvar hos Lasse. Han ska flytta hem till sin pappa och Lasse ska resa i jobbet. Ju närmre flytten kommer desto sjukare, oroligare, ostabilare blir pojken. Och desto mindre äter han.

Jag har riktigt ont i magen när jag läser boken. Verkligen. Det är en tung, tung berättelse som är ganska enkelt skriven, men samtidigt fruktansvärt svår att ta till sig med tanke på ämnet. Språket ger ändå boken ett djup och en speciell stämning. Jag tycker absolut att den ska läsas. Och jag tycker att du ska läsa den idag!


Titel: Tu man hand
Originaltitel: Tomanshånd
Författare: Tomas Lagermand Lundme
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Danska
Sidor: 191
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
Förlag: X Publishing

Format: Danskt band
ISBN: 978-91-85763-04-7

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också mycket om den, men som du skriver: det är en bok som verkligen gör ont att läsa. Himla snyggt skriven är den också!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...