söndag 18 mars 2012

Det borde finnas regler av Lina Arvidsson

Gilla böcker fortsätter att ge ut bra crossover- och ungdomslitteratur och det senaste tillskottet till deras utgivningsstall är Det borde finnas regler av Lina Arvidsson. Den handlar om Mia, 14 år, och hennes liv. Hur bästisen är kär i en man åtminstone twice her age, hur hon äntligen träffar Killen med stort K (tror hon) och om äckliga gympalärare, irriterande poppistjejer och om mamma som är lite bitter och pappa som är alkis. Typ.

Jag trodde verkligen att jag skulle älska Det borde finnas regler såsom jag älskat de flesta andra böcker i GillaBöcker-stallet. Men jag kan förmå mig att tycka så mycket om den. Jag tycker inte att den är dålig, det är bara det... Den känns som en enda jättelång fjortismonolog. Och det stör mig att jag tycker så för jag brukar gilla den typen av språk. Men här blir det för mycket bara. Det är faktiskt riktigt tröttsamt att läsa emellanåt. Men sen glimmar den bitvis till och känns klockren.

Det finns however några citat som jag tycker är obetalbara, lyssna här bara:
"Jag och Mirjam har förbjudit oss att titta på Twilight-filmerna nu för tiden. Det går liksom inte, man blir beroende och världsfrånvänd. Jag tror inte att det är nyttigt att ha så mycket sexualitet i kroppen som jag får när jag ser dom."
Eller varför inte det här:
"Jag hatar vår håla. Det var oansvarigt av mamma att låta mig växa upp här, hello liksom, när jag får barn (om jag får det) ska jag faktiskt tänka på deras välmående i första hand."
En bok som jag verkligen tror kan gå hem hos högstadie/gymnasielever - utan tvekan. Men hos mig blir det inte mer än ett... ok.
Titel: Det borde finnas regler
Författare: Lina Arvidsson
Språk: 
Svenska
Sidor: 319
Genre: Ungdomsroman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla böcker

Format: Danskt band
ISBN: 978-918663418-6

2 kommentarer:

  1. Jag förstår vad du menar. Till en början störde jag mig på all engelska, men jag vande mig. Jag jobbar på gymnasiet och tror tyvärr att våra elever tycker den är för barnslig.

    SvaraRadera
  2. Den verkar vara sådär vad jag har läst hos dig och andra faktiskt, synd..

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...