söndag 18 mars 2012

Varma kroppar av Isaac marion

En zombieroman bland alla andra tänker nog många när de hör att Varma kroppar handlar om just zombies. Men ser ni, där har de fel. Varma kroppar skiljer sig från mängden på ett spektakulärt sätt. Inte ens jag var insatt eller medveten om vad den handlade om egentligen. Mer än att det verkade vara en historia om omöjlig kärlek mellan en zombie och en människa.

Och det är just var det är. Zombien R är ganska "ung" - han har antagligen inte varit zombie så värst länge. Han bor med många andra zombies på stadens flygplats där de har skapat ett liv åt sig. En dag tar de sig till staden för att äta och då träffar R på Julie. Han tar med henne tillbaka till sitt krypin in en övergiven Boeing 747 och de börjar trevsamt lära känna varandra. Han är fin, R. Och det börjar Julie så småningom se även hon. Och jag kärar ner mig lite i honom måste jag erkänna. Det råder en ganska dyster, melankolisk stämning i boken. Åtminstone i ja låt oss säga de två första tredjedelarna av den. Det är som om någon satt sordin på allt och alla. Som en dimma som ligger tjock men som tillslut skingras så att vi kan se mer och mer av himlen. Så att vi kan skönja hopp om en annan, bättre framtid.

Det som jag tycker skiljer Marions zombieroman mot mer traditionella är ju att vi får historien från deras perspektiv och att det alla inte alls är så att de är tomma skal. Att det faktiskt finns tankar och känslor kvar, iallafall hos de som är ganska nya i gamet. Men mest av allt gillar jag hoppet. Hoppet hos de överlevande människorna, hoppet hos R och Julie. Hoppet hos många av de zombies som till synes bara driver runt, letandes efter föda.

Jag slukade Varma kroppar på en yttepyttestund och jag älskade den. Vilket driv alltså. Det går inte att sluta läsa även om man hade velat. Den är trovärdig och genomtänkt och jag sitter aldrig med några frågetecken. Det imponerar att Marion har kunnat komma på en sådan twist på zombiegenren. En genre som annars lätt kan kännas uttömd och "been there, done that". Och det är så himla snyggt med de anatomiska tvärsnitten i början av varje kapitel. En fantastisk bok och en fantastisk historia. Nu väntar jag med spänning på filmen som kommer till hösten!


Titel: Varma kroppar
Originaltitel: Warm bodies
Författare: Isaac Marion
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 288
Genre: Roman, zombielitt
Utgivningsår: 2012
Förlag: Mix Förlag

Format: Inbundet
ISBN: 978-91-8684-324-3

2 kommentarer:

  1. Ser man på! En till som gillar. Det går bra för Marion i Sverige och det förtjänar han ju. =)

    SvaraRadera
  2. Jag blir så sugen när jag läser om boken här och var... Har hittills inte sett ett enda ont ord...

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...