söndag 26 februari 2012

Grand Mal av Linda Boström Knausgård

En samling noveller som grep tag i mig totalt. Enkelt beskrivet. De blygsamma 106 sidorna är fullmatade med olika människoöden, ögonblicksskildringar och tankar värda att hålla kvar. Grand Mal består av tjugo noveller av olika karaktär men de är alla skrivna med ett fantastiskt vackert och stämningsfullt språk. Mina favoriter är den om det oväntade mötet i tyst kupé - Osett landskap, den om det spökande babyalarmet med just namnet Babyalarmet och till sist den som nanmgivit samlingen - Grand Mal - som handlar om hel massa saker. Kanske främst om att saker inte alltid är vad det ser ut att vara. Eller att vara sann mot sig själv och det man tror på. Jag har blivit en sucker för bra novellsamlingar. Det går snabbt att läsa och man får ofta mycket för pengarna so to speak. Och Grand mal är inget undantag. Alla noveller är riktigt bra och ingen av dem gör mig besviken. Visst finns där en eller två som inte tilltalar mig nämnvärt men dåliga läs är de inte för den delen. Men jag känner att det i alla noveller finns en tydligt riktning mot något som kan liknas vid ett grand mal anfall. På ett eller annat sätt kan vardagen rasa samman, olika val och olika händelser kan leda fram till ett massivt utbrott, uppbrott. Linda skriver lidelsefullt, passionerat, sorgset, frustrerat - hon hittar alla vägar som behövs för att nå fram genom sina noveller.

Jag måste också ge ros för omslaget. Jag tycker att det passar alldeles utomordentligt till boken. Nu lyckades ju jag få en del av matlådan över mitt men det är ändå en favorit i hyllan. Men självklart också för dess innehåll. Mycket, mycket bra.


Titel: Grand mal
Författare: Linda Boström Knausgård
Språk: 
Svenska
Sidor: 106
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2011
Förlag:
 Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86629-17-5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...