onsdag 8 februari 2012

Gästrecensent: Underbara böcker

I december efterlyste jag några som ville gästrecensera ljudböcker här på bloggen. Lite försenat (från min sida, inte recensenten) kommer här den första ljudboksrecensionen skriven av Marie på Underbara böcker.


"Stefan Einhorn har varit en stor favorit ända sedan jag läste boken konsten att vara snäll för några år sedan. Jag älskar hans sätt att skriva och blev därför extra glad när jag fick möjligheten att lyssna på hans senaste bok Änglarnas svar. Detta är Einhorns skönlitterära debut och det känns lite som en blandning mellan hans tidigare tankeväckande böcker och en roman, en riktigt bra blandning om ni frågar mig. :)

Andra världskriget är slut och Hanna kommer till Sverige med en av de vita bussarna. Hon har förlorat allt och hon är den enda överlevande i sin familj och har mot alla odds lyckats överleva krigets fasor. I Sverige får hon anställning hos en familj där hennes arbetsuppgifter till största del består av att ta hand om familjens lille son. Men Hanna bär på en hemlighet, en hemlighet som blir allt tydligare ju längre in i boken man kommer.

Einhorn berättartaktik är lite annorlunda, han låter bokens sju huvudpersoner själva berätta sin del av historien om Hanna och det är först när man hört den allra sista personens berättelse som man förstår vad som faktiskt hänt henne och hennes familj. En historia som är både hemsk och otroligt sorglig. Jag hade till en början lite svårt att komma in i handlingen och det gick ganska trögt att lyssna men jag tror till största del att det berodde på uppläsaren Torsten Wahlunds otroligt lugna och sövande röst. Det gick dock över ganska fort och efter ett tag kunde jag inte sluta lyssna. Jag ville veta mer om Hanna och hennes tragiska öde.

Hela historien känns så väl bearbetatoch för ovanlighetens skull så störda jag mig inte på en endaste karaktär, vilket oftast brukar vara mer en regel än undantag. Historien känns också väldigt viktig och blandar historier om andra världskriget, koncentrationslägrens fasor med familjeliv, kärlek, sorg och saknad. 
Det här är verkligen en bok som jag tycker att alla bör läsa. "


Titel: Änglarnas Svar
Författare: Stefan Einhorn
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2011
Förlag: Adelphi Audio/A nice noise
Format: Ljudbok
ISBN: 9186719203

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...