torsdag 19 januari 2012

Besatta av Elif Batuman

Jag tror inte att jag har läst någon rysk litteratur alls i mina dar. Och den enda boken med ryska som originalspråk som finns i min bokhylla är Metro 2033 och den är fortfarande oläst. Och nej, jag har inte läst Brott & Straff eller Anna Karenina. MEN efter att ha läst Besatta. Äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem har jag faktiskt blivit bra sugen.

Elif Batuman är en kvinna med turkiska rötter och en passion för språk. Hon har studerat uzbekiska (?) (uzbekistanska?), ryska och skrivit diverse uppsatser bland annat om ryska författare. Boken hon har skrivit är en blandning av olika händelser, tankar och upplevelser kring och om den ryska litteraturen, språken och de människor hon stöter på under de åren hon studerar. Det är humoristiska och ibland lite dråpliga historier vi får ta del av. Hon spenderade en sommar i Samarkand, Uzbekistan för att studera och lära sig språket där. De passagerna i boken som kallas just "Sommar i Samarkand" är de jag gillar mest. Man får följa med på språklektionerna som hålls av professor Muzaffar, känna på hur det är att ha Gulchekra som värdmamma och följa med till ispalatset i Sankt Petersburg. 

Det är verkligen en intressant bok som manar till läsning på många olika plan. För det första viljan att läsa boken i sig - det är så roligt att få följa Elif, både i faktiska händelser men även i tanke och text. För det andra så lockar boken till att läsa de stora, ryska litterära verk som finns att tillgå - som Brott & straff och Anna Karenina. Men också av för mig okända, ryska författare som t.ex. Isaac Babel.

Med andra ord - man kan mycket väl komma att bli besatt om man läser Besatta. Så läs något annorlunda idag. Läs Besatta!

Titel: Besatta. Äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem
Originaltitel: The Possessed. Adventures with Russian books and the people who read them
Författare: Elif Batuman
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 306
Genre: Fakta, Bio+
Utgivningsår: 2012
Förlag: Natur & Kultur
Format: Storpocket
ISBN: 978-91-27-13203-0

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...