söndag 22 januari 2012

Bara du finns av Jenny Holmberg

Jag fick Jenny Holmbergs debutroman Bara du finns i brevlådan från Massolit förlag och det är jag så glad för. Den är riktigt riktigt bra. Den handlar om tre olika personer som vars liv kommer att påverka varandras på många olika sätt. Först har vi Anna. Hon har flyttat från stad till stad i tio år nu, utan att kunna slå rot någonstans. Nu landar hon dock i sin forna hemstad med sin son Benjamin med förhoppningar om att ändå kunna kalla det hemma igen. Under tio år har hon levt med hemska minnen som aldrig verkar falna. Hon börjar arbeta på en högstadieskola och där träffar hon Nike. En kille i nian som gör allt för att slippa vara hemma och få stryk av sin alkoholist till mamma. Nike fattar fort tycke för Anna och helt plötsligt få livet ny betydelse för honom. Till sist har vi Olle som de senaste tio åren bott i London. Mer eller mindre ofrivilligt har han fått fly Sverige på grund av det hemska som hände. Något som förföljer honom hela tiden och som börjar ta över mer och mer av hans existens.

Vi får följa personerna under ett år och ju mer tid som förflyter ju mer förstår vi hur allt hänger ihop. Till slut kan det bara sluta på ett sätt. Jag är inte riktigt vän med slutet samtidigt som jag så starkt känner att det inte kunde sluta på något annat sätt. Det är oåterkalleligt och måste bara ske. Boken finns med mig i hela kroppen flera dagar efter att jag läst ut den.

Jenny Holmberg använder språket på ett mycket bra sätt som låter en dras med in i varje persons inre. Det är innerligt och vackert men samtidigt gör det ont på många olika vis. Vi får även ta del av fler personers perspektiv, det är sådant jag gillar. Det är ett flyt i boken som driver på handlingen och som in sin tur gör att man inte kan sluta läsa. Även det att man vill veta vad som ska hända med Anna, Nike och Olle är en stark drivkraft. Men ändå får författaren oss att ana vad som komma skall, utan att för den delen vara förutsägbar.

Alltså, jag kan nog våga skriva att det är årets bästa läs hittills och den kommer nog ligga kvar på topplistan när vi börjar närma oss nästa årsskifte. 


Titel: Bara du finns
Författare: Jenny Holmberg
Språk: Svenska
Sidor: 323
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Massolit
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-86649-32-6

3 kommentarer:

  1. Googlade på boken alldeles nyss. Fick boktipset för en stund sedan. Frågan är nu om jag kan vänta till jag kommer till Örebro eller om jag behöver ägna mig åt nätshopping?

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med, detta är en bok som kommer att leva vidare länge länge...

    SvaraRadera
  3. Outstanding!!! Vilken debut! Wow, ett mästerverk!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...