lördag 13 augusti 2011

Jellicoe Road av Melina Marchetta

Bokhora JoLs älskling nummer 1. Den har varit det nu ett tag i alla fall. Genomslaget har varit enormt och den har sålt som smör i internetboklådorna. Och jag kunde inte heller motstå... JohannaL har skrivit ett mycket bra och informativt inlägg om boken här. Läs den! För det känns som att min rec är något snurrig...

Min Jellicoe Road-känsla var till en början ganska sval. Läshastigheten låg på noll och det var mer lockande att ligga och glo på film än att läsa. Därför kom jag inte riktigt in i den. En fragmentariskt läsning tog vid på grund av semesterfläng hit och dit. Det tog mig några kapitel att få ordning på de två historierna som vi får ta del av. Men när jag väl fick ihop det tog det fart. Och då var jag lika frälst som de flesta andra som läst den. Conclusion:

Give. Me. Jonah. Griggs.

Vilken kille. Sådär tuff och hård som en Cadet ska vara men ändå så oerhört fin och mjuk och omtänksam på insidan. Och på sidan 255 - då dog jag lite inombords. Och de andra sen. Ben. Och Raffaela. Och Chaz. Hannah. Och Taylor. Taylor. Jag får såna starka Katniss-vibbar av henne. Stark, smart och hård och tuff men som bär på ett tungt ok.

Jag tyckte mycket om det kursiva passagerna - när jag väl fattat vad de handlade om. Jag tycker att de ger ett djup som jag tror att man hade missat om den kursiva historien på annat sätt vävts in i huvudhistorien.

Jag älskar Jellicoe Road. Men känner att jag behöver läsa om den för att helt få ordning på den. Fragmentarisk läsning - fragmentarisk recension. Jag ber att få återkomma efter omläs. Men under tiden måste NI läsa den!

Titel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Språk: Engelska
Sidor: 422
Genre: Ungdomsroman
Utgivningsår: 2010
Förlag: Harper Teen
Format: Storpocket
ISBN: 978-0-06-143185-2


1 kommentar:

  1. Jag har precis läst ut den och håller med dig. Lite förvirrande men fantastisk!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...