söndag 14 augusti 2011

Glashuset av Rachel Caine

Den har stått länge som "läser just nu" här till höger men sanningen är att jag bara läst ett par sidor och sen har den legat på hyllan. Men igår eftermiddag tog jag tag i den och nu är den slut! Glashuset är en rapp historia om Claire som flyr sitt elevhem på college, och därmed också sin plågoande Monica. Hon flyttar in i Glashuset och blir vän med Shane - som ger henne fjärilar i magen, gotharen Eve och Michael som bara syns till på nätterna. Tidigt i boken får vi veta att Morganville, som staden där de bor heter, kryllar av vampyrer. Okej. Först störde det mig att det var allmänt känt - jag trodde att vampyrer var försiktigare än så. Men sen vande jag mig vid tanken precis som Claire gör. Eller ja hon vänjer sig snarare vid det faktum att hon måste vara på sin vakt hela tiden. För att överleva.

Vacker flicka + åh så snygg kille + intensiva kyssar som gör att det kittlas i kroppen + vampyrer + vinna-eller-försvinna slutstrid = framgångsrikt koncept.

Och det funkar bra. Absolut. Jag rycks med men blir inte så där sprudlande och sprattlig som man kan vara när en riktigt, riktigt bra bok tar slut (typ Jellicoe Road, Twilight, Hungerspelen etc.). Språket är något som jag ofta funderar över när jag läser YA-böcker. I vissa böcker är språket lite försiktigt och gud bevare om det finns med en svordom eller två. Men många av de senaste jag läst innehåller mer svordomar och ärligare formuleringar. Det är något jag tror att målgruppen faktiskt uppskattar. För det är ju så de pratar i den åldern. Så det är ett plus. Annars gillar jag boken, tycker att den är bra på att vara snabb och rak, inte långtråkig någonstans. Den är också fantastiskt snygg med sitt svarta snitt och rosa detaljer. Sen ska jag inte spoila slutet men jag gillar ett teaser-slut. I alla fall när jag vet att det kommer en uppförljare. Så ja, jag kommer att läsa tvåan även om jag inte är helt övertygad.


Titel: Glashuset
Originaltitel: Glasshouses
Författare: Rachel Caine
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 312
Genre: YA, Fantasy, Vampyrer
Utgivningsår: 2011
Förlag: Styxx Fantasy
Format: Häftad
ISBN: 978-91-7355-176-2
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...