söndag 20 februari 2011

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist

Ajvide Lindqvists textsamling Låt de gamla drömmarna dö har fått ljum kritik här och där men jag kommer rosa ordentligt! För även om jag inte superuppskattar alla texter i samlingen så tycker jag att novellerna är riktigt bra. Speciellt Tindalos som verkligen andas J A L. Låt de gamla drömmarna dö som är en epilog till Låt den rätte komma in är också fantastiskt bra. Något som lyfter hela samlingen är de personliga kommentarer han skrivit till varje text. Jag hoppade över dem först men gick tillbaka och läste efter varje läst text och det var verkligen intressant att få inblick i hans tankar om texten, varför den skrevs och till vilket syfte. Något som förvånar mig är att så många av hans noveller är beställningsjobb. För jag tänker att det kanske blir lite mer krystat när det är på beställning. Men krystat är det verkligen inte. Någon av novellerna tycker jag slutar för kvickt - jag är av den skolan att jag gärna vill veta vad som händer sen. Något som sällan erbjuds när det kommer till skräcknoveller...

Är du en Ajvide Lindqvist-fantast så LÄS! från pärm till pärm. Har du inte läst nåt av honom innan så skulle jag börja med t.ex. Låt den rätte komma in.


Titel: Låt de gamla drömmarna dö
Författare: John Ajvide Lindqvist
Språk: Svenska
Sidor: 363
Genre: Skönlitteratur, novell, skräck
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ordfront
Format: Danskt band
ISBN:

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...