onsdag 29 december 2010

[rädd att flyga av Erica Jong]

Jag vet inte varför men efter att ha läst om Erica Jong, jag tror det var i Yourlife (eller så var det någon annanstans), blev jag "tvungen" att läsa henne. Rädd att flyga beskrevs som det viktiga läset om man bara skulle läsa en av hennes böcker. Fick tag på ett ex från -76 och såg fram emot att läsa den.

Den handlar om Isadora White Wing, knappt 30 år gammal och redan inne på sitt andra äktenskap. Hon drömmer om att hitta "det knapplösa knullet" - ett tillfälligt möte fritt från ånger och skuld, helt hängivet åt köttets lustar. Vi får följa Isadora under en psykologkonferens i Wien där hon är med sin make, en psykolog vid namn Bennet. Där träffar hon Adrian - även han psykolog och vad som verkar vara "det knapplösa knullet"... Vi får sedan genom tillbakablickar lära känna Isadora och se hur hon blivit den kvinna hon är idag, om än väldigt fragmentariskt.

Kontentan: Gillar. Den. Inte.

Språket i boken är fullt av tyska och franska uttryck och fraser som jag tycker gör den rörig och tillbakablickarna bidrar ju självklart också till känslan av förvirring. Men även själva berättelsen är tunn, tycker jag, och jag missar antagligen alla viktiga bitar om feminism och kvinnlig frigörelse. Missförstå mig rätt  jag är helt och fullt med på många av feminismens tankar och åsikter men jag avskyr att bli skedmatad av dito åsikter, om än i romanform och hur subtila de än må vara.

Jag hade också fått för mig att det skulle vara självbiografi - varför vet jag inte. Men där finns säkerligen delar i boken som är hämtade från Jongs egna liv. Att den skulle vara sexuellt frigjord och att det är en av Jongs kännetecken - jodå men jag tycker nog att såååå jäkla frigjord är den väl inte. Antagligen var den det när den kom ut första gången 1973. Den beskrivs som en modern klassiker och visst, det är den kanske, men jag skulle inte rekommendera den. I min att-läsa hög ligger Jongs Fanny och jag måste ju erkänna att mina förhoppningar inför den har grusats något. Måtte den vara bättre än Rädd att flyga.


Titel: Rädd att flyga
Originaltitel: Fear of Flying
Författare: Erica Jong
Språk: Svenska
Sidor: 303
Genre: Roman
Utgivningsår: 1976
Förlag: VÅR BOK/Norstedts
Format: Inbunden
ISBN: 91-1-769142-7

OBS! Omslaget till vänster stämmer inte med den utgåva jag har läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...