fredag 10 december 2010

[ajvide lindqvist igen]

Det var inte längesen han släppte Lilla stjärna och nu är han alltså på gång igen. John Ajvide Lindqvist släpper i mars 2011 boken Låt de gamla drömmarna dö. Det är en samling blandade texter, allt från kåserier och sketcher till noveller och recensioner. På Ordfront kan man läsa:

»Mitt liv började när jag var tretton år.
Kan jag säga nu.
Som vuxna skapar vi ju vår barndom. Riktar ljuset mot de där händelserna som gjorde att vi blev som vi blev och glömmer bort de andra.
Carola minns säkert sin första rena ton. Ernst Kirchsteiger sin första formgjutning i lättbetong.
Men mitt liv började när jag var tretton.«
I Låt de gamla drömmarna dö har John Ajvide Lindqvist samlat texter skrivna under lång tid i vitt skilda sammanhang. Här finns allt från efterfrågade noveller, sketcher och kåserier till recensioner och Sommarprogrammet från 2006.
Inte minst finns här novellen som gett samlingen dess namn, och som ger svaret på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade.
Vissa av texterna har publicerats tidigare, däribland följetongen Tindalos och långnovellen Ansiktsburk, andra är helt nyskrivna eller har bara framförts på scen. Allt inleds med ett specialskrivet förord.
Det här är en bok för dem som vill läsa allt, för dem som vill veta hur det går och för alla som vill prova på att tillbringa några timmar i John Ajvide Lindqvists skrämmande och fascinerande värld.

Jag är nyfiken det vill jag lova. Jag älskar att läsa Ajvide Lindqvist. När vi var i Thailand i februari -09 köpte jag med mig Låt den rätte komma in - egentligen mest bara på vinst eller förlust. Jag hade hört att den var bra och tänkte ge den ett försök, även om den inte riktigt kändes som min cup of tea. Men oj vad jag bedrog mig. Jag tycket att den var fantastiskt bra, det kändes nytt och inte som "skräck", enligt min föreställning, vanligtvis är. Av ren slump, eller kalla det ödet om du vill, låg Pappersväggar i en sån där "byteshylla" på vårt hotel i Bangkok. Och givetvis "bytte" jag till mig den och kunde stilla min Ajvide-feber något. Sen dess har jag slukat både Människohamn och Hanteringen av odöda. Eftersom jag är en Pocketlover så drar jag mig lite för att köpa inbundet. Så för att inte behöva vänta till april med att läsa Lilla stjärna ger jag allt på Tradera för att kunna klicka hem ett inbundet ex till ett mer humant pris...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...