söndag 28 september 2014

Under Vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson

Åh vad det är härligt att läsa feelgood! Speciellt välskriven sådan som man knappt kan lägga ifrån sig. I boken med den underbara titeln Under Vintergatans alla stjärnor skriven av Camilla Davidsson träffar vi Emma. Hon har en stressig tillvaro bakom sig både i arbetslivet men även privat. Hon lämnar allt för mannen med stort M och flyttar till London för att leva med honom. Tror hon. Hoppas hon. Men det blir sällan som man tänkt sig. Emma står inför ett vägsjäl; antingen flyttar hon tillbaka till Stockholm och försöker återuppta det liv hon levde där, karriären, vännerna eller så tar hon sitt livs chans och vandrar pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i Spanien. Hon väljer det sistnämnda och med sina tillhörigheter i en ryggsäck beger hon sig ut på en vandring som förmodligen blir det viktigaste hon någonsin gjort. Att vandra mot sitt nya jag.

Emma skulle kunna heta vad som helst och vara vem som helst. Jag tror att samhället vi lever i ställer höga krav på oss och att vi då missar kärnan, det viktiga. Boken är verkligen en feelgood och samtidigt som den handlar om allvarliga saker så är den lättillgänglig och rolig. Karaktärerna som Emma möter längs vägen är en brokig skara människor, precis som det är i verkligheten förmodar jag. Jag tycker att det är intressant hur snabbt man kan lära känna varandra när man vandrar tillsammans dag ut och dag in. Men man har väl inget annat att göra än att prata antar jag. Vare sig man vill eller inte...

Det är inte många böcker som har fått mig att vilja något så mycket som den här. Jag ser framför mig hur jag själv, någon gång i framtiden, trampar med väl ingångna kängor på samma vandringsleder som Emma gör i boken. Så tydligt jag ser det. Med mig har jag min man, kanske till och med mina döttrar som då är nästan vuxna, eller så gör jag det ensam. Jag ser hur jag, precis som Emma, bitvis finner ro, kraft och mod att förändra mitt liv, känna efter vad som är rätt för mig. Kanske står jag inom en snar framtid inför val som hade behövt ett par veckors pilgrimsvandring men jag måste säga att bara genom att läsa boken har mina ögon öppnats och jag ser tydligare vad som är viktigt för mig och min familj. Camilla Davidsson lyckas, med sina välskrivna och samtidigt lättsamma ord, att locka mig in i berättelsen om Emma men samtidigt ge mig så mycket mer än en roman att läsa. Hon ger mig styrka att acceptera det förflutna, njuta av nuet och ta makten över min framtid. Tack Camilla!

Författare: Camilla Davidsson
Språk: Svenska
Sidor: 299
Genre: Roman, Feelgood
Utgivningsår: 2014
Förlag: Blad by Bladh (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 978-918737133-2

2 kommentarer:

  1. Vad härligt att läsa. Jag fick precis samma känsla när jag läste boken.

    SvaraRadera
  2. Det låter som den känsla jag fick av Jag minns att jag sprang (omslaget känns lite lika också faktiskt) och jag har aldrig velat cykla tvärs över USA så mycket som precis när jag läst ut den boken. Rättare sagt... jag har aldrig ens reflekterat över att man kan cykla tvärs över USA, men just när jag avslutat den boken ville jag göra just det. Måste nog försöka mig på denna också!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...