söndag 14 september 2014

Två böcker i kategorin "går inte att lägga ifrån sig"

Under sommaren läste jag två stycken böcker som lätt sällar sig till skalan "läses ut på ett kick pga går inte att lägga ifrån sig". Glaskroppar av Erik Axl Sund och Fågelmannen av Mo Hayder. Superbra, spännande, välskrivna och NI MÅSTE LÄSA DOM!Glaskroppar (Ordfront förlag) är skriven av samma författarpar som skrivit Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar, bara under en annan pseudonym (som jag tycker är riktigt bra). Vi träffar några personer som vi känner sedan tidigare men viktigare är alla de personer som figurerar runt omkring, som alla mår skit och inte orkar leva längre. En efter en tar de livet av sig på de mest fantasifulla och fasansfulla sätt man kan tänka sig. Frågan som ställs är då: Gör det de av fri vilja eller inte?

Oh holy smokes - det är spännande i kubik och drivet i texten är precis det jag förväntar mig av de här två författarna. Eller kanske till och med bättre. Jag älskar språket och kapitelrubrikerna. Första meningen i  boken är min favorit: "Hon heter som Jesus mor och bor i Salem i södra Stockholm, två stavelser från Jerusalem." Genialiskt! Glaskroppar alltså - skriv upp den på era TBR-listor.

En annan bok som jag verkligen tycker att ni ska läsa är Mo Hayders Fågelmannen (Modernista) som är hennes första bok om polisen Jack Caffery. Kvinnor mördas på de mest skrämmande sätt och Jack tar upp jakten på den fruktansvärda mördaren. Tyvärr verkar det varar något svårare än han först trodde och frågan är hur många liv som ska spillas innan han lyckas.

Jag förläste mig lite på deckar/thriller-genren för några år sedan men börjar nu hitta tillbaka och det är tack vare böcker som Fågelmannnen. Hayder är fenomenal på att bygga upp stämningen samtidigt som sidohistorien, i det här fallet både en från Jacks barndom som spökar samt en i hans privatliv just nu, växer och blir mer och mer intressant. Kanske till och med mer intressant än den deckarhistoria vi egentligen ska läsa om. Men det är inte en dålig sak, kombinationen blir istället suverän!


2 kommentarer:

  1. Det är precis samma för mig, förläste mig på deckare/thrillers men nu har jag hittat tillbaka tack vare Hayder, Flynn,Bolton och Verdon.

    SvaraRadera
  2. Glaskroppar skall jag snart läsa. Skall bli spännande att se vad man tycker om den.

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...