torsdag 18 september 2014

Oavsett vad av Daniel Wångsten

Ett par gånger i mitt liv har det kommit sig att jag läst en bok skriven av någon jag "vet vem det är" i verkliga, vanliga livet. En gång var det en tjej jag läste med på högskolan, en annan var det en flyktig kompis från gymnasiet och i det här fallet är det en person som jag inte känner men som jag "vet vem det är" (jag tror dock inte att han vet vem jag är), jag har kompisar som känner författaren och vi bor i samma småstad. A classic case of "jag mötte Lassie". Anyhoo - jag blev givetvis nyfiken på Daniel Wångstens bok och ett recensionsexemplar damp ner i brevlådan direkt från tryckeriet.

Oavsett vad (bra titel för övrigt) handlar om Oscar. Han är ofta en riktig skitstövel som avverkar engångsligg efter engångsligg, shot efter shot och dräller av självömkan, speciellt dagen efter då all ångest som bara väller ut ur honom, botas med cigg och skräpmat. Jag får ta del av hans liv, men inte den vanliga tråkiga vardagen utan oftare kvällar och helger. Han träffar kompisar, några som han gillar och andra som han definitivt inte tycker om. Han festar, träffar tjejer, sms:ar. Jag gillar inte Oscar alls till en början. Jag stör mig på honom, att han är som ett barn som inte tänker efter före han öppnar munnen, han känns bortskämd, otålig och han verkar aldrig blir nöjd. 

Men.

Herrejävlar vad han växer på mig. Ju mer jag läser och ju mer jag lär känna honom - desto mer tycker jag om honom. Jag känner nu med honom och förstår varför han gör som han gör. Jag älskar Emma som blir hans räddare i nöden när det samtidigt står klart att han räddar henne. Blandningen av nutid, dåtid och dagboksanteckningar ger verkligen en helhetsbild som ändrar hela min inställning till boken. I ärlighetens namn så hade jag inte stått ut med Oscar om han fortsatt vara en uppblåst och arrogant skit. Det som är så intressant med Oscar är att han har åsikter om allt och alla och eftersom vi får ta del av hans tankar så vet vi det, att han ibland säger vad han tycker men att han även lika ofta säger motsatsen.

Det finns en sak som jag funderar mycket på när det kommer till Daniels bok, ett litet problem som antagligen främst jag som Halmstadbo har, och det är beskrivningarna av persongrupper och platser. För även om han intygar i början av boken att det är rena sammanträffanden om saker stämmer överens med verkligheten, så kan jag ju ändå tydligt se framför mig vem/vilka han har i åtanke. Samma gäller när han beskriver det Oscar gör och de platser han besöker. Boken är nästan skriven så att man bitvis skulle kunna följa i Oscars fotsteg - "han svänger in på den gatan för att sedan gå till det huset" ... typ. För mig känns det så konstigt att få de olika platserna så tydligt beskrivna, men det är som sagt förmodligen pga att den utspelar sig i min hemstad. Jag vill dock poängtera att detta är en petitess i sammanhanget och det är inte säkert att det upplevs så här av människor som inte bor i nämnda småstad. Daniel ska samtidigt ha cred för att han i mångt och mycket uttalar det som alla vet men som ingen vågar säga; vilken typ av person som går till vilket ställe, vem som klär sig hur, vem som ligger med vem osv.

Oavsett vad är välskriven och tempot är ganska rappt, det går fort att läsa och som jag tidigare skrev så vecklas historien ut och blir så mycket mer, ger mig så mycket mer. Vad jag tycker? Jag gillar mycket! Och med tanke på slutet kan man förvänta sig en uppföljare. Eller? Jag tycker nog det verkar så i alla fall. Det är en riktigt bra debut och jag tycker absolut att den ska läsas!

Titel: Oavsett vad
Författare: Daniel Wångsten
Språk: Svenska
Sidor: 252
Genre: Roman
Utgivningsår: 2014
Förlag: Hoi Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-7557-938-2

2 kommentarer:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...