onsdag 16 juli 2014

Giraffens hals - en bildningsroman av Judith Schalansky

En roman som är så snyggt förpackad borde ju vara bra, kan man tycka. Textilomslaget är i beige färg med svart text och en giraff i svart och vitt. Formatet är mindre än en vanlig inbunden bok och inuti gömmer sig många bilder som tagna ut gamla biologiböcker. Växter och djur i detalj, i genomskärning, detaljrika och oerhört vackra. Mina favoriter är de två bilderna på 32-33 där vi får närbilder på två olika, fantastiskt detaljrika, maneter.

Bokens handling då? Jo, den handlar om en lärarinna av den gamla skolan som helst ser att skolan ser ut som den gjorde för hundra år sedan eller något. Jag upplever henne som kall och känslolös och det finns inte mycket i romanen som lockar mig. Förutom bilderna då. Och omslaget. Jag kan visst förstå att ett visst klientel kanske kan uppskatta denna typ av bok, den är ju välskriven men tyvärr går inte innehållet hem hos mig.

Titel: Giraffens hals - en bildningsroman
Originaltitel: Der Hals der Giraffe
Författare: Judith Schalansky
Språk: Svenska
Originalspråk: Tyska
Sidor: 222
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Pequod Press (recex)
Format: Inbunden
ISBN: 9789186617226

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...