lördag 4 januari 2014

The Age of Miracles av Karen Thompson Walker

The Age of Miracles är lätt en av de bästa böcker jag läst under 2013. Topp fem, kanske till och med topp tre.

Tänk dig att jorden snurrar allt saktare och till slut kommer det en punkt när det inte går att blunda för det som händer. Tänk dig då också att allt du någonsin tagit för givet inte längre går att lita på. Detta gäller även människorna omkring dig. När Julia vaknade den lördagsmorgonen var det första dagen på ett nytt liv, ett liv som var helt otänkbart när hon gick till sängs kvällen innan. Julia, som är elva år, bor med sina mamma och pappa och lever ett vanligt tonårsliv. Tills just den här dagen. För nu börjar det märkas att den allt mer bromsande jordsnurren gör dagarna längre och längre, det påverkar himmel som hav, människa som djur. Fåglar dör hej vilt och människor tar ställning; antingen följer man klocktid (är klockan sovtid så sover man oavsett om det är ljust eller mörkt ute) eller realtid (vaken när det är ljust, sover när det är mörkt). Julia och hennes familj och vänner ställs inför samma val och det splittrar många.

Hela idén är ju genialisk. Genom att fokusera på jordens undergång i den här formen (långsam, utdragen, delvis ganska odramatisk) blir Julias historia tydligare och mer intressant. Jag tycker att det är superintressant att läsa om hur människorna reagerar och interagerar. En annan sak jag tycker mycket om är berättarrösten, Julia som ung kvinnan berättar ur sitt elvaåriga jags perspektiv. Boken är full av fina och tänkvärda formuleringar, min favorit är utan tvekan den här:
"The only thing you have to do in this life is die. Everything else is a choice."
Det är alltid svårt att beskriva böcker jag tycker mycket om, det är precis som att orden inte räcker till... Men den är superduperbra och för er som inte läser på engelska så finns den faktiskt på svenska - En tid för mirakel.

Författare: Karen Thompson Walker
Språk: Engelska
Sidor: 387
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Simon & Schuster
Format: Pocket
ISBN: 978-1-47111-182-2


2 kommentarer:

  1. Jag hörde så mycket bra om denna så jag faktiskt var tvungen att skaffa den, men jag har ännu inte läst. Ska nog ta och puffa den uppåt i läslistan.

    SvaraRadera
  2. Det här är första gången jag stöter på någon annan som har läst den här boken. Fler borde verkligen läsa den för att den är faktiskt oväntat bra!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...