söndag 22 september 2013

Den femte vågen av Rick Yancey

Ok. Jag är fast i en ny serie. Igen. För Rick Yanceys Den femte vågen är bara så bra! Precis min typ av språk, rappt, ungdomligt, äkta...

(det skulle kunna vara jag som pratar)

(ni som känner mig irl vet)

(t.ex. förihelvete är min standardfras)

...och historien är inte half bad den heller. Jag tycker att det är ganska uppfriskande med en apokalyps som inte nödvändigtvis innehåller zombies eller vampyrer. Aliens känns helrätt (även om jag älskar mina zombies)! 

Anyhoo, vi möter Cassie som vi kan kalla vår huvudperson. Hon lever ensam och på flykt från utomjordingarna som vill ta över jorden. Vi kastas rakt in i hennes berättelse och hon lär oss om de olika stadierna - vågorna - som drar fram över jorden för att successivt utrota mänskligheten. I olika kapitel får vi följa en del olika personer vars öden sammanflätas efter hand men Cassie känns som vår primära huvudperson. Jag kastas mellan att ha full koll på läget till att än en gång tvivla på vad som är verklighet och dikt (i boken alltså). Precis som våra  karaktärer. Det är intressant att se hur människor, speciellt unga människor, förändras och anpassar sig efter rådande omständigheter. Jag tycker i vart fall att boken är riktigt bra och jag ser fram emot fortsättningen (som jag inte vet när den kommer ut på svenska). Men läsas kommer den absolut!Titel: Den femte vågen
Originaltitel: The 5th wave
Serie: 
Författare: Rick Yancey
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 493
Genre: Roman, Dystopi, YA, Apokalyps
Utgivningsår: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren
Format: Inbunden
ISBN: 978-91-29-68679-1

6 kommentarer:

 1. Låter bra, jag har nämligen den också
  Mia

  SvaraRadera
 2. Jag har ännu inte lagt vantarna på denna bok, men jag ser fram emot när jag väl får den möjligheten. Hoppas att den håller för mina höga förväntningar! ;)

  SvaraRadera
 3. Den låter för otäck för mig, dystopier är nog inte min genre... Ge mig en blodig deckare så slukar jag den, men tragiska framtidsvisioner funkar inte, det gör mig så ledsen...

  SvaraRadera
 4. Jag vågade inte läsa mittendelen av vad du skrivit för jag håller precis på och läser denna. Men plötsligt förstod jag varför jag gillar den så mycket, det finns vare sig vampyrer eller zombies :)

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte inte att den var spännande alls.. :/ Och en huvudperson som låter tankarna kretsa kring sin tonårsförälskelse lite onödigt ofta i en sådan här situation känns bara konstigt, borde hon inte tänka lite mer på sin överlevnad?

  SvaraRadera
 6. Har kommit halvvägs. Tycker den är riktigt spännande!! Kul att det kommer fler av den. Hade jag ingen aning om!
  Kram Cissi

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...