onsdag 31 juli 2013

De odödligas regler av Julie Kagawa

Ibland tror jag inte att man kan skriva om vampyrer på fler sätt än vad som är gjort. Vi har läst om glimmande vampyrer, vampyrer som påminner mest om monstren i Alien-filmerna, traditionella vampyrer, moderna vampyrer, vegetarianvampyrer... you name it! Men jag tröttnar aldrig. Men när Harlequin lät mig läsa De odödligas regler av Julie Kagawa tänkte jag för en sekund "ännu en vampyrbok" men som jag självklart som fram emot att läsa. Och tänk - jag tycker nog att hon klarar av att blåsa lite nytt liv i vampyrgenren.

När vi först träffar Allison Setemoto, i en dystopisk framtid där vampyrerna regerar, är hon människa. Det är ett hårt liv och man aktar sig noga både för vampyrer och människor. En dag när Allie och hennes vänner är ute och letar efter mat i ruinerna blir hon överfallen av en "smittad" men räddad av en vampyr. Han ger henne valet mellan att leva eller att dö och hon väljer livet. Vampyrlivet. Hon tvingas omvärdera allt hon vet och känner till för att ens kunna överleva som vampyr. Hon flyr staden och träffar på en samling människor som letar efter "Eden" - det förlovade landet skulle man kunna säga. De reser på natten och sover på dagen. Allie slår följe med dem och lär känna Zeke (en sån där kille ni vet som man blir lite till sig över - swoon swoon swoon!). Men tillslut blir det svårt för Allie att upprättahålla sitt skådespel som mänsklig. Speciellt när hungern blir alltför stark...

Jag gillar mycket. Den är lite segstartad men det tar sig rejält senare i boken. Jag tycker mycket om Zeke och lider med honom och de val han måste göra. Precis som jag gör med Allie. Hon har ju egentligen inte velat bli vampyr, det var ju ett ögonblicksverk då det gällde liv eller död. Jag gillar också hur hon dras mellan valet att döda - äta - leva eller inte äta - dö. Ruth har jag inte mycket för men jag tycker ändå att hon tillför något, speciellt i slutet. Jag skulle också vilja veta vad Kanin heter på originalspråk - är det Rabbit? Nån som vet? För jag stör mig lite på att han heter Kanin. Det låter så... töntigt. Eller är det helt enkelt hans namn (alltså inte djuret) fast med en annan betoning kanske... Jag blir i vart fall inte klok på det.

Nästa bok i serien heter The Eternity Cure och jag hoppas att Harlequin släpper den på svenska snarast! För jag vill verkligen läsa fortsättningen!!!


Originaltitel: The Immortal Rules
Serie: Blood of Eden #1
Författare: Julie Kagawa
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 459
Genre: Roman, Paranormal Romance, YA, Fantasy, Vampyrlitt
Utgivningsår: 2013
Förlag: Harlequin (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-640-7800-1

3 kommentarer:

 1. Han heter Kanin i originaltexten på engelska.
  Störde mig också på det men i mitt fall visste jag ju att det bara var ett namn och inte förknippat med djuret. Lärde mig att uttala det lite annorlunda i huvudet medan jag läste. De hjälpte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okidoki. Känns som att jag hade kunnat köpa det på originalspråk men på svenska känns det som det löjligaste namnet någonsin...!

   Radera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...