tisdag 26 mars 2013

Månadens förlag: Fågelbarn av Christin Ljungqvist

Och hon gör det igen! Bara ett knappt år efter debuten med Kaninhjärta ger Christin Ljungqvist oss Fågelbarn. En fantastiskt sällsam och suggestiv historia om en trasig familj, spöken och att hitta sin egen väg i livet. Och det är så så så bra!

Den här boken uspelar sig före Kaninhjärta och i Fågelbarn är det Hanna som är huvudpersonen. Vi får möta Hanna när hon går på gymnasiet och hennes familjesituation är väl inte helt okomplicerad. Hennes ena bror Samuel dog som barn och hennes andre bror, Jens, bär skulden för detta. Enligt Hanna i alla fall. Tidigt i boken går även Jens bort, något som jag förstår att Hanna tycker är ganska skönt. Som en befrielse, kanske till och med som ett straff för det han gjort. Hanna börjar praktisera i en porslinsaffär och det blir vägen ut för henne. En egen lägenhet i Göteborg och hon börjar bygga upp sitt eget. 

Det är, precis som i Kaninhjärta, en stämning i boken som nästan inte går att beskriva. Man måste läsa den för att känna den. Men det är det där sällsamma och spökiga som liksom finns runtomkring hela tiden. Och som jag älskar! Christin ger djup till karaktären Hanna, som vi ju redan delvis känner, men även nya karaktärer som kompisen Rebecka (Som jag för övrigt avskyr. Jag tycker att hon är självcentrerad, egoistisk och elak. Fy för henne) och Samuel. Samuel som verkade vara en fin och mjuk pojk som tyvärr inte fick leva hela sitt liv. Och i slutet får vi reda på saker som vi kunnat få veta redan i början men som, på det här sättet, gör att allt blir så. Mycket. Bättre.

Jag ser redan fram emot fler böcker skrivna i samma anda. Men ingen press, Christin. De här pärlorna är väl värda att vänta på.


Titel: Fågelbarn
Författare: Christin Ljungqvist
Språk: Svenska
Sidor: 284
Genre: Roman, Spök
Utgivningsår: 2013
Förlag: Gilla Böcker (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-918663434-6

2 kommentarer:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...