lördag 16 februari 2013

Jag biter i apelsiner av Annakarin Thorburn

En utmärkt debut. Jag blir alltid lika imponerad när debuterande författare känns väletablerade och rutinerade redan i debutboken. Och precis så känns det när jag läser Annakarin Thorburn. Hon skriver med en poetisk klang om bokens jag och hennes kille Ödlan. De lever ett, i mina ögon, ganska konstigt liv. Samtidigt som de lever ihop finns där ett visst avstånd mellan dem. Hon träffar Lo på universitetet och de inleder ett förhållande. Bokens jag står inför ett val. Ett svårt val. Men det blir ett livsavgörande val som gör att hon kommer nära sin pappa igen efter många år. Men också ett val som gör ont på fler än ett sätt. Som gör att hon behöver ta tag i sådant som varit men som varit för jobbigt att hantera, för smärtsamt, krångligt. Men ett val som jag tror kommer att göra henne lyckligare, till en bättre människa, rikare.

Jag tycker mycket om boken och dess innehåll. Förutom Ödlan. Jag kan inte förmå mig att tycka om honom. Jag förstår varför han kallas Ödlan och i mina ögon har det en negativ klang. Men jag tycker om henne. Trots henne veliga sida och hennes ljugande sida. Men Lo, han verkar ju så bra. Men sen liksom... inte alls.

Tjejerna på Gilla böcker gör det gång på gång - hittar guldkornen bland både svenska och internationella författare. Om jag någon gång blir färdig med mitt manus ska jag skicka det till dem. Och hoppas på lycka!Titel: Jag biter i apelsiner
Författare: Annakarin Thorburn
Språk: Svenska
Sidor: 232
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Gilla böcker (recex)
Format: Danskt band
ISBN: 978-9186634322

3 kommentarer:

  1. Jag gillade också den här boken och tycker det är en debut som ger mersmak.

    SvaraRadera
  2. VA, har hon gett ut en bok?! MÅSTE köpa! Vi var kompisar som små! Fan vad ballt.

    SvaraRadera
  3. Visst är de duktiga på att hitta fina böcker på Gilla! Jag tyckte också om denna. Anna Granström, coolt att du känner henne!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...