fredag 22 februari 2013

Hembygd. Någonstans i Sverige av Annica Carlsson Bergdahl

Booked är en finfin idé som innebär att man som läsare kan signa upp sig på nya boktitlar och har man tur får man ett exemplar. motprestationen är att man skriver något om boken två gånger på t.ex. Facebook, Twitter eller blogg. Jag hade förmånen att få ett ex av Hembygd. Någonstans i Sverige skriven av Annica Carlsson Bergdahl. Här följer mina tankar om den:

För det första är det en fantastisk fin bok. Tjocka pärmar av grovt papper, en utsida tryckt i gult och blått i dov färgskala. Matta sidor som jag tycker ger en dämpad men passande look till innehållet. En lite annorlunda coffee table book men som passar bra där bland mina övriga sådana.

Insidan är fylld med texter där ungdomar berättar om sin hembygd och jag reagerar på hur lika många tycker. Att hembygden är ganska lam om än trygg. Man vill bort fort som fan men kan tänka sig att flytta tillbaka när man ska bilda familj. Eller så vill man aldrig tillbaka... Men värst av allt - kommer man inte ifrån sin hembygd efter gymnasiet så blir man fast för alltid!!! Intressant det där, allt går liksom igen. Så var det när jag själv var i den åldern. Fast jag har alltid varit ganska nöjd med min egen hembygd, och jag bor kvar här än. Reser mycket och har bott en omgång i London - det räcker för mig. Jag är glad över att bo i en mellanstor stad, nu i vuxen ålder mer än något annat. Men kompisarna från små byar på landet valde gymnasieskola i Halmstad för att inte växa fast. Huga! ;-)

Boken innehåller också texter skrivna av ungdomarna själva och de flesta är riktigt, riktigt bra. Pricken över i är ordlistorna som finns sist i boken. Där fick jag mig ett gott skratt och försökte härma dialekterna. En bra bok som jag kommer att bläddra i emellanåt. Kan tänka mig att den gör sig bra på ställen där man sitter och fördriver tiden, där man kan plocka upp boken läsa några sidor här och där för att sedan försjunka i sina egna minnen om hembygden och ungdomen. En stunds reflektion.


Författare: Annica Carlsson Bergdahl
Språk: Svenska
Sidor: 252
Genre: Coffee table, Ungdom
Utgivningsår: 2013
Förlag: Carlsson (recex via Booked)
Format: Inbunden
ISBN: 9789173315210

2 kommentarer:

  1. Jag var inte tillräckligt snabb för att få boken, men den verkar klart intressant. Min egen hembygd har jag ett kluvet förhållande till. Min hemstad skulle jag aldrig vilja flytta tillbaka till, men grannstaden skulle funka fint.

    SvaraRadera
  2. Den här skulle jg gärna bläddra i, alla tandläkare borde få ett exemplar. Så kunde man sitta och filosofera och fnissa åt dialekter istället för att oroa sig :)

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...