torsdag 13 december 2012

Full dark, no stars av Stephen King

Okej, here it goes...

Min första King-bok är utläst. Full dark, no stars var den här omgångens bokcirkelbok och jag läste faktiskt ut den. Tro det eller ej. Jag som haft sådana problem med att läsa ut King-böcker har alltså äntligen lyckats. Nu valde jag att läsa boken på engelska eftersom jag fått tipset om att han är svårare att tycka om översatt än på originalspråket. De andra i gruppen läste på svenska. Boken innehåller fyra noveller plus en nyskriven som alla går i samma tema dvs. hur man reagerar vid ett trauma och om det är rättfärdigat att 

Så... vad tyckte jag då?

Tja, jag vet inte riktigt om jag ska vara helt ärlig. Jag är inte helt övertygad, men jag är samtidigt inte bortskrämd heller. Jag tycker att han delvis är tråkig och alldeles för detaljerad i sina beskrivningar. Speciellt när det kommer till huvudpersonens bakgrund i A good marriage. Visst fattar jag att den infon är ganska viktig men hälften vore nog för mig. Men samtidigt tycker jag att hans klockrena, läskiga, mäktiga och starka betraktelser är geniala. Som våldtäktsscenen i Big Driver - en käftsmäll där jag sitter  i mitt mysiga soffhörn. Vad ska jag mer säga? Jag tyckte att första novellen, 1922, var riktigt kass. Den tilltalade mig inte alls. Vissa delar i den funkade men som helhet - nej tack. De andra tre novellerna däremot - de var riktigt bra! Speciellt texten om Big Driver, den tyckte jag om.

Jag har hört att jag ska fortsätta med t.ex. Salem's Lot om jag vill läsa King och fastna för honom. Eller har ni några andra tips på King-böcker som inte skrämmer bort. Det har jag försökt med ett par gånger men den går fetbort.


Titel: Full dark, no stars
Författare: Stephen King
Språk: Engelska
Sidor: 453
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2011
Förlag: Hodder Books
Format: Pocket
ISBN: 978-1-444-71257-5

8 kommentarer:

 1. HURRA! Du är inte bortskrämd :D :D Som sagt, Salems Lot, The Shining och Bag in Bones. Min favorit är nog Bag in Bones som är en krypande otäck spökis. Fy bövelen vad rädd jag var när jag läste den. Jag kan ha svårt för hans blodiga böcker och tycker han skriver som bäst när han skriver om onda andar. Hans spökböcker är helt sjukt läskiga. Och snälla, läs honom på engelska då :)

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst honom på länge men gillade de tidiga Död zon, Det och Jurtjyrkogården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar inte för mig. Inte på svenska iallafall!

   Radera
 3. Jurkyrkogården läste jag för länge sedan och den är riktigt otäck och intr så lång, kanske kan vara nåt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske ska bli den jag tar härnäst då ;-)

   Radera
 4. Jurkyrkogården läste jag för länge sedan och den är riktigt otäck och intr så lång, kanske kan vara nåt :)

  SvaraRadera
 5. Hej. Jag har läst hela livet och böcker är min stora tröst. Men trots att S King skrivit drivor med böcker som filmatiserats hade jag inte läst honom för ung 1 år sedan. Men nu har jag just läst ut "Dr Sleep"(Shining -part 2),och alla hans böcker-förutom "The Dark Tower Series" som ger mig ngt motstånd. Men Kings universum är föränderligt,men mycket går igen. Och då menar jag inte Maine,utan hans återkommande persongalleri som kan växla kön och ålder men som återkommer. De böcker jag tyckt bäst om är dels hans novellsamlingar,(som jag likt hans övriga läst på engelska och inte känner till de svenska titlarna) många romaner,men vill framhålla hans bok om Kennedymordet: "22.11.63": om en man som kan åka tillbaka till 50talets USA för att förhindra mordet,men som är så mycket mer: En fantastisk lek med tidsresebegreppet ,krocken mellan en datoranvändande människa som ska anpassa sig till 50talets konventioner ( då hans flickvän hör honom nynna på Stones text till "Honky Tonk Women" blir hon kritvit och undrar var han hört sången om supande ,sexuellt aktiva kvinnor som aldrig skulle fått spelats i radio öht! Och så mycket mer. Och det eviga problemet med "tidsresekonflikter" löser King fint och gör till en bisak. Så den tycker jag är värd att läsas minst en gång. Och för dom som tycker om talböcker finns det mesta inläst av USA:s elituppläsare om inte S.K gör det själv med känsla och värme! Jag är numera enligt hans språkbruk en "constant reader" numera..

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...