tisdag 18 september 2012

Intervju: Anna Granström om egenutgivning

Många har ju författardrömmar (moi inräknad) och det kan ibland vara svårt att få upp förlagens ögon för just din eller din eller din bok (pekar lite fint åt alla håll och kanter). Då är egenutgivning ett alternativ och något som fler och fler använder sig av för att få sin bok publicerad. En tjej som har använt sig av detta sätt är Anna Granström. Hon har skrivit boken Halva min måne och här kan ni läsa hennes tankar om boken och att ge ut sitt verk på egen hand.


1. Hur länge har du skrivit? Och är Halva min Måne det första du skrivit?
Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Halva min Måne är min första fullständiga roman, men jag har tidigare publicerat dikter i olika tidningar och i ett par antologier.

2. Du har gett ut din debutbok Halva min Måne som egenutgivare. Kan du berätta lite om det, varför du valde det sättet?
Jag skickade in en annan version till de stora förlagen sommaren 2011, men ingen nappade. Efter det skrev jag om en hel del och bestämde mig för att ge ut själv - i samband med att jag upptäckte föreningen Egenutgivarna (www.egenutgivarna.se). Samtidigt insåg jag att egenutgivning skulle leda till att jag fick behålla min historia och välja det omslag och titel jag ville ha. Det blev som att starta ett eget företag ungefär, fast inte riktigt eftersom jag har det lilla förlaget Alligator Förlag som gett ut en titel innan som grund. Jag slapp därmed ganska mycket jobb. Jag blev inspirerad av min pappa som gett ut haikusamlingen Plötsligt slår blixten ned samt romanen Vattenkedjan själv, och diktsamlingen blev omnämnd som veckans boktips i Babel av Kerstin Ekman till exempel. Och bästsäljaren Fifty Shades of gray var ju också först en egenutgivning. Jag tänkte att om andra kan, så kan jag. Det är inte längre säkert att de stora förlagen ger ut kvalitet. De blir mer och mer kommersiella. Linda Rosing säljer, vare sig romanen är bra eller inte. Ett okänt namn är svårare att sälja, så jag förstår dem.

3. Kan du berätta hur man gör om man vill ge ut sin på bok det sättet.
Det är egentligen inte så svårt, men det krävs tålamod och mycket arbete. Jag har jobbat heltid samtidigt, så jag har haft lite begränsat med tid. Jag tycker att man ska gå med i föreningen Egenutgivarna och där fråga allt som man undrar. Det gjorde jag. Det finns även mycket att läsa om egenutgivning eftersom trenden sprider sig över hela världen (i USA har det blivit stort med independent writers - något som klingar mycket bättre där än här). Till exempel har handboken Förverkliga din bokdröm release lagom till Bokmässan och kommer säljas i Egenutgivarnas monter. Den lär ha många matnyttiga tips. Annars är det "bara" att skriva, be folk om hjälp med korrektur, testläsning och åsikter. Jag anlitade konstnären Benny Ekman för omslaget, en reklamtjej hjälpte mig med font, fem stycken korrekturläste osv. Jag valde sedan att anlita ett tryckeri och stå för all marknadsföring och liknande själv, men det finns också POD (Print on demand) som hjälper till med allt sådant och trycker efter behov. När man anlitar ett tryckeri (ScandBook AB för min del) krävs det dock att man har en budget. Att ha ett förlag, vare sig det är ett man startar själv eller om det är någon annans, är dock nästan ett måste om man inte trycker POD.

4. Många (inklusive moi) har författardrömmar. Kan du ge oss dina bästa skrivtips?
För min del är det bara att skriva! Jag har aldrig kunnat tvinga fram det. Jag hade "turen" att en dag inse att jag satt med hela historian framför mig, jag behövde bara skriva ned den. Innan dess hade jag funderat i kanske tjugo år på hur min bok skulle bli till och texterna resulterade alltid bara i noveller eller dikter. Det är bra att göra olika mindmaps, research och skriva i arbetskapitel för att inte tappa bort sig eller få texten för kort. Har man t.ex. inte skrivit på en månad är det lätt att glömma vad som faktiskt skrivits ned och vad som bara tänkte skrivas ned. Läs mycket böcker som inspirerar och vaknar du mitt i natten med den perfekta dialogen i huvudet - skriv ned den. Man glömmer annars. Jag tror att blogga är en bra övning på att skriva "för andra" också. Själv bloggar jag på www.annagranstrom.com samt om böcker på Bokbloggen hos Bohusläningens nättidning (http://bohuslaningen.se/bloggar/1.1004958-bokbloggen). På så sätt håller jag skrivandet vid liv konstant, vilket jag behöver för att inte tappa flytet.

5. Nu står Bokmässan runt hörnet. Vilken relation har du till Bokmässan?
Jag har faktiskt aldrig varit där. Förra året fyllde min sambo jämnt, så då valde jag att åka 2012 istället. Och 2012 ska vi få bebis! Vilken tajming... Han är beräknad till 3/9 (läs född, reds anm), så jag kan inte åka i år heller.  Nästa år ska jag vara där, så är det bara. Mina böcker kommer dock att säljas signerade i Egenutgivarnas monter (A02:52) för 50 kronor styck i begränsad upplaga. Det känns lite märkligt att min bok gör Bokmässe-debut före jag själv...

* * *

Jag har ännu inte läst Halva min måne - men den ligger här hemma och väntar. Och det faller sig också så att jag har ett extra exemplar att lotta ut... Håll utkik under Bokmässan så kommer det en utlottning då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...