måndag 25 juni 2012

Att sätta ord på sanningen

Jag har precis läst ut Sju minuter över midnatt skriven av Patrick Ness efter en idé av Siobhan Dowd. Det är en sån där bok som jag egentligen undviker men som jag samtidigt är så glad över att ha läst. Den handlar om Conor vars mamma är döende i cancer. Conors sorg tar sig udda uttryck och han börjar få nattliga besök av ett monster som vill att han ska tala sanning. För sin egen skull. Om sig själv. Det är en vacker bok med fantastiska teckningar i svarta och grå nyanser som förstärker den sorgsna men ändå hoppfulla stämning som råder i boken. Det är en bok som jag tror skulle vara perfekt om man behöver närma sig barn och ungdomar som på något sätt genomlider sorg och tragisk förändring som t.ex. när en förälder ligger för döden. Jag grät en bra skvätt när boken närmade sig slutet, både ledsna tårar men även tårar av hopp. Och det är den känslan jag tror att författarna vill ha fram hos läsaren. Det är okej att det gör ont. Jag tror inte att det är en bok som jag kommer att läsa för mina barn än på många år (de är 3 och 5 år idag) men jag är glad att vi har den här hemma för läst kommer den bli. Kanske blir den läst för att lättare förstå hur man kan må om något jobbigt händer, gud förbjude, familj eller vänner. Men allra helst blir den läst för att det är en lärorik och välskriven bok. Tack B. Wahlströms för recexet.


Titel: Sju minuter över midnatt
Originaltitel: A monster calls
Författare: Patrick Ness & Siobhan Dowd
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 216
Genre: Roman, 
Utgivningsår: 2012
Förlag: B. Wahlströms
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-32-16057-8


Men det jag tycker är mer intressant med boken är att Siobhan Dowd själv dog i bröstcancer innan hon hann slutföra boken. Hon hade en idé, en struktur och till och med en början till boken som hon tyvärr inte kunde färdigställa. Patrick Ness blev tillfrågad och såg det som att han tog över stafettpinnen och skrev vidare på romanen Siobhan hade börjat på. Som jag ser det: två författare till en mycket viktig bok. Av Dowd finns fyra böcker varav två gavs ut postumt. Jag är mycket nyfiken och har redan sneglat på två av dem: A swift pure cry och Bog child. Mycket snygga omslag, om inte annat. De ska nog få beställas från The BookDepository tror jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...