söndag 1 april 2012

excess = success

Jag har ett nytt favoritformat. Tro det eller ej men den här pocketlovern kan numera även kalla sig excesslover. Jag har läst min första bok i excessformat, Flimmer av Anne Holt & Even Holt. Jag är helsåld. Främst på formatet. Men mer om det senare, först tar vi innehållet i den här lilla boken.

Flimmer, som alltså var mars månads bok i den nordiska utmaningen, handlar om om en hel massa olika personer men främst Sara Zuckerman, hjärtspecialist på Grus (Grini Universitetssjukhus). Hon är ledande inom sitt område och en mycket aktad kirurg. Men det börjar hända konstiga saker med de hjärtstartare som hon den senaste tiden opererat in hos patienter. Det verkar som att hjärtstartarna inte gör det som de är ämnade att göra utan de gör istället det motsatta... Sara och hennes kollega Ola dras in i en kamp mot tiden för att rädda liv samtidigt som det på andra ställen i världen dels finns de som gör allt för att hålla sig över vattenytan, dels de som febrilt och obarmhärtigt söker efter hämnd.

Det är en riktigt spännande historia. Men. Det är så himla många människor med i boken, och på många olika geografiska platser. Jag blir inte riktigt klok på det. Eller jo det blir jag, i slutet. För det ska författarna ha cred för. Hur förvirrad man än blir så får man faktiskt rätsida på det in the end. Men vägen dit blir lite för snårig i min smak.

Men nu till det jag verkligen vill skriva om. Formatet. Jag har varit nyfiken på att läsa i excessformat länge och jag blev så glad när jag vann den här boken i en tävling. Excess är alltså ihopslagen lika liten som en halv pocket ungefär. Öppnar man den så är den ja nästan lika stor som en pocket. Men så mycket behändigare. Eftersom man läser på andra ledden så att säga. Storleken på texten blir bheglig utan att för den delen bli varken för stor eller för liten. Den är hårdare i omslaget än en vanlig pocket vilket ger riktigt bra stöd när man läser. Jag tycker att formatet är exeptionellt bra när man, som jag, ligger ner på sidan och läser i soffan eller sängen. Boken är då enkel att hålla i utan att man blir trött i armen. Boken är riktigt fint inbunden med perfekta små stygn och omslaget är smart utformat så att man enkelt kan bläddra i boken. Den enda downsiden jag kan komma på är de näst intill bibeltunna bladen som ibland gör det svårt att bläddra med en hand. Och jo, kanske priset också. Excess snittar 96 kronor hos nätbokhandlarna och jag skulle tro att för köp i fysisk butik får man nog lägga till en 40-50 kronor. Men jag hoppas att de blir en succé så att Pocketförlaget släpper fler titlar i excessformat. Nu finns det 17 titlar att välja mellan och en hel del av dem tilltalar mig.

Jag hade turen på min sida och vann häromdagen ytterligare en bok i excessformat - Carolina Gynnings Laura - flickan från havet och den ska jag med glädje läsa. Men jag spar den nog till Londonresan eftersom formatet passar utmärkt på resande fot då den tar mycket liten plats och vikt. I mitt vinstpaket låg förutom samma bok i pocketformat även excessbokmärken och excessfodral - så nu är jag helt kittad för att läsa böcker i mitt nya favoritformat!



Titel: Flimmer
Författare: Anne Holt och Even Holt
Språk: 
Svenska
Originalspråk: Norska
Sidor: 645
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2011
Förlag: Pocketförlaget

Format:
 Excess
ISBN: 978-91-86953-06-5


1 kommentar:

  1. It's a bit superbly preserved, and my guy will continually cherish it and the recollections.nätcasino utan svensk licens

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...