måndag 5 december 2011

Nordisk utmaning: December/Island

Så har vi nu äntrat December månad och även då nytt land i den nordiska utmaningen. Vi säger adjö till Finland för några månader och tittar mot Island. Jag har valt att läsa deckarförfattarinnan Yrsa Sigurdardottirs Den som gräver en grav. Bakgrunden till mitt val är inte mer komplex än att det är den enda isländska författaren som finns i min bokhylla och jag har beställt x antal böcker redan de senaste dagarna så det fick bli plånboken som fick bestämma den här gången. Boken fick jag o trettioårspresent av två elever som vet att jag älskar att läsa. Däremot har jag i ett av de paket jag väntar hem en bok till nästa månads land (Färöarna).

Beskrivning från Adlibris:
En kvinna hittas mördad i närheten av det nyöppnade hotellet utanför Reykjavik. Hon är illa tilltygad, misshandlad och våldtagen. Rovfåglar har hackat på hennes ansikte. Hotellet, som sägs vara hemsökt av spöken, är ett rekreationscentermed new age-förtecken. Isländska Yrsa Sigurðardóttir börjar sin nya thriller lika starkt som succédebuten DET TREDJE TECKNET. Advokaten Þóra Guðmundsdóttir kallas till platsen av hotellets ägare, Jonas, som själv är misstänkt för mordet. Och när Þóra metodiskt börjar sin undersökning visar det sig att de två gårdarna ruvar på gamla familjehemligheter. Hemskheter som ingen vill ska komma i dagen.

DET TREDJE TECKNET har hittills sålts till 26 länder och Yrsa Sigurðardóttir kallas "den isländska deckardrottningen". Hon är dessutom prisbelönt barnboksförfattare och tillika ingenjör.


November: Finland - Baby Jane Sofi Oksanen
December: Island - Den som gräver en grav Yrsa Sigurdardottir
Januari: Färöarna
Februari: Danmark
Mars: Norge
April: Åland
Maj: Finland
Juni: Island
Juli:  Grönland
Augusti: Norge
September: Danmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...