lördag 19 november 2011

Yes please! eller Ja tack!

Läser i DNs Boklördag att det översätts färre böcker från engelska till svenska idag än förr. Skillanden är faktiskt ganska stor. Skälet till det kan vara att fler och fler läser böckerna på originalspråk direkt mest för att man inte orkar/vill vänta på den svenska översättningen. Jag tror också att det kan vara den stora andelen bokserier som gör att man hellre läser på engelska för man vill veta vad som händer i fortsättningen och det är NU. Inte om 6 månader.

Jag läser mycket på engelska och har gjort sedan gymnasietiden. Jag gillar det helt enkelt. Många böcker har jag läst på engelska just för att de inte släppts på svenska förrän flera år senare. Ett exempel är Shopaholic-böckerna av Sophie Kinsella. Jag hade läst flera av dem innan den första släpptes på svenska. Eller till exempel godbitar som Jellicoe Road och I am number four som inte finns på svenska än.

I egenskap av engelsklärare vill jag ju gärna också att mina elever läser på engelska. Det är oftast ganska lätt att få dem att komma igång om man så bara hjälper dem att hitta rätt. Och många uppskattar det faktiskt. Jag kör läsning minst 30 minuter i veckan på lektionstid och för de som tycker det är svårt brukar jag tipsa om att skriva ner vad man läst vid varje tillfälle så att man lättare kommer in i boken igen.

Sen får vi ju inte glömma hur lättillgängligt det faktiskt blivit med engelsk litteratur. Ta t.ex. min favoritonlinebutik just nu: The Book Depository. Fri frakt till Sverige och riktigt bra priser! Det har de senaste månaderna blivit en beställning i månaden och det funkar riktigt bra. Nu senast fick jag hem mina böcker i tre olika paket, tre dagar i rad och det utan någon merkostnad. De skickar helt enkelt ut böckerna så fort de är klara för leverans och man behöver inte vänta på alla om en är sen. Det uppskattar jag iallafall.

Läser du på engelska? Varför/varför inte?

(Nu blev det ett spretigt inlägg men grundtanken var ju god ;-)

1 kommentar:

  1. Älskar också TheBookDepository köpte igår Battle royale och The maze runner från dem.

    Men har nu märkt att amazon.co.uk kan vara 10-20 kr billigare per bok!! Men då måste man köpa för minst 270 kr annars måste man betala massa frakt.

    men om man nån gång ska storhandla så är ju de toppen. Så nästa gång ska jag testa dem =)

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...