torsdag 13 oktober 2011

Verklighetsprojektet av Isabella Nilsson

Så fin. Så knäpp. Lustig, konstig, luddig, ullig, gullig. Lite sorglig, lite hjärtknip, lite glad, lite lycka. Men åh så fin! Jag föll direkt för språket i Isabella Nilssons debutroman Verklighetsprojektet. Och det är precis vad det är, ett projekt. De som har blivit ålagda att sköta om/utvärdera klient 920503 har det inte så lätt inte. Det är bland andra en man i gul träningsoverall, en padda, ett russin, Monsterninjan, Fröken Missmod, Vargen Sylvester, ett O´Boypaket, Vandalgnagarna, en glaskaraff, en t-shirt med maratontryck med flera. De har verkligen fått sig ett heltidsjobb med 920503. Hon, klienten, är i tjugoårsåldern och verkar ha en fantasi utan dess like. En fantasi som jag tror lever sitt eget liv och gör det ganska svårt för henne allt som oftast. Jag ser en del varningsflaggor angående tvångstankar och sånt. Men det viktiga är att hon har tappat tråden och behöver hitta den igen.
"Hon vill så gärna tro att verkligheten finns kvar och väntar tills man tar upp tråden igen. För tråden hittar man väl nästan alltid? Man bara vet inte vad som finns i andra änden."
Men tillbaka till språket. Alltså, jag ler mest hela tiden när jag läser på grund av just språket. Ordval, formuleringar - ja rubbet. Jag har några citat som jag bara måste dela med mig av (helt random ur boken):
"Prinsgatan 3A, 541 40 Skövde, säger hon. Om du ville ha vänligheten att returnera mitt hjärta."
"Det kommer bloddroppar när hon rakar benen. Nu dör jag, tänker hon. Men det gör hon såklart inte."
"Fast även om det skulle vara så som de säger, att frukt är godis, så är ju godis inte glass. Och det är ju glassen som är uppäten. Sorgligt nog."
Det är ett mycket bra flyt i texten och den "riktiga" berättelsen varvas med att vi får veta vad som händer under mötet där klienten löpande genom boken utvärderas. Min högst personliga åsikt är att man antagligen måste vara lite knäpp och ha en stor portion fantasi för att gilla boken. En del kanske kommer att störa sig på språket och tycka att det är svårt att hänga med i alla svängningar. För mycket är skrivet som man tänker det, dvs tankar avbryts av andra tankar. Andra tankar svävar iväg och blir till något helt annat.

Verklighetsprojektet har blivit lite av en miniälskling och jag har kommit på mig själv att bläddra i den och le när jag kommer till något av mina favoritställen. Och till på köpet delar jag födelsedag med klienten - den tredje maj är ett bra datum att fylla år!Titel: Verklighetsprojektet
Författare: Isabella Nilsson
Språk: Svenska
Sidor: 201
Genre: Roman, Ungdomsroman
Utgivningsår: 2011
Förlag: X Publishing
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-85763-22-1

4 kommentarer:

 1. Den verkar vara ett framtida läs helt klart! Vill bara tala om att jag läst andra boken i Tre på Tre nu, Svartvintern. Kram Petronella

  SvaraRadera
 2. Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Anyway I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Women Faux Leather Jackets

  SvaraRadera
 3. this article is very useful for me, thank you for sharing it Essay Writing Help

  SvaraRadera
 4. If you have willingly installed this browser toolbar, and are aware of the browser redirects to hp.myway.com, you need take no further action. If, however, you feel that Maps Galaxy virus was installed on your Internet browser without your consent, use these removal instructions to eliminate this plug-in and related redirects from your PC.

  SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...