fredag 2 september 2011

How to be a woman av Caitlin Moran

Ha ha, det var längesen jag läste en sådan träffsäker och rolig bok. How to be a woman är vad jag skulle vilja kalla bio+. Alltså en bok som utgår från författarens liv och leverne men kryddad med diverse tankar, upplevelser, betraktelser - ja i stort sett allt. Och det känns som en lång, intressant och förbannat rolig tjejkväll med rödvin och vodka-shots så det räcker och blir över.

Moran börjar sin historia på sin 13e födelsedag och slutar i nutid. Vi får följa hennes väg från flicka till kvinna genom ett oändligt antal dråpliga historier om mens, sex, mode, arbetsliv, familjeliv men framför allt feminism. Jag har helt ärligt lite svårt för den debatten så när jag såg att helt kapitel är kallat "I am a feminist!" blev jag lite svajig och tänkte wtf - inte nu igen...

Men tji fick jag. Morans tankar om feminism går hand i hand med vad jag tycker och där finns inte några spår av rödstrumpor eller manshatare. Men en tydlig markering att ordet feminism och allt det står för måste finnas.
"What is feminism? Simply the belief that women should be as free as men, however nuts, dim, deluded, badly dressed, fat, receeding, lazy and smug they might be."

Älskart! Hon tar också upp saker som borde vara självklara i dagens samhälle (som ett okej ord för det kvinnliga könsorganet), den obetalbara känslan av att ta av sig en dålig bh efter en arbetsdag och för att inte tala om alla små trosor man genomlidit i sina dar. Vikten av att äga ett par gula skor och innebörden av att inse att höga klackar inte nödvändigtvis gör kvinnan. Om varför man ska skaffa barn (eller inte) och att det inte alltid blir som man tänkt sig. Kejsarsnitt och Brazilians. Om abort och de otroliga känslosvallningar ämnet rör upp. Om ungdomlig osäkerhet. Om tjockisar. Om dåliga pojkvänner. Och fina, äkta män.

Jag skrattar högt vid flera tillfällen och igenkänningsfaktorn är hög. Helt klart ett av de bästa läsen i år i kategorin. Upplyftande och stärkande. Fin och ful. Och alldeles underbar!

Titel: How to be a woman
Författare: Caitlin Moran
Språk: Engelska
Sidor: 313
Genre: Bio+
Utgivningsår:2011
Förlag: Ebury Press
Format: Storpocket
ISBN: 978-0-09194-073-7

1 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...