måndag 5 september 2011

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Det är ett par dagar innan julafton och i Stockholm går en ung tjej från butik till butik, café till café och söker jobb. Förgäves. Antingen är hon för ung ("Bara" sexton fast hon är ju faktiskt sjutton. Snart.) eller så har de redan personal så det räcker. Skit också. Det skulle ju inte vara så svårt att få jobb och lägenhet. Alla andra har ju det.

Jonna har stuckit hemifrån för att ingen lyssnar. Ingen bryr sig. Inte mormor. Inte mamma och hennes nya kille. Ingen. I Stockholm kommer allt att bli bra. Med tvåhundra spänn i plånboken och en naivitet som inte är helt ovanlig hos en sextonåring dras Jonna in i en värld som är okänd för många. Som många inte ens tror existerar. Hur man skaffar sig mat för dagen, någonstans att sova, någon att lita på. Någon som bryr sig. Hon träffar Alex och Elina och lär sig att allt inte är vad det verkar vara. Att skenet kan bedra och att det är djungelns lag som gäller där ute. Survival of the fittest liksom. Men hon finner också vänskap och värme och lycka.

Jag tycker att Hoppas är en riktigt bra bok full av hemskheter och sorg men också lycka och glädje. Den träffar mitt i prick, sådär så att man får ont i magen. Jag tänker på alla unga som är i samma situation som Jonna, Alex och Elina och jag tror säkert att fler än man tror inte har någonstans att ta vägen när mörkret faller på. Jag tänker också att vi borde gör mer för dessa ungdomar. Vad vet jag inte men fler ställen som Enter. Personerna i boken är trovärdigt beskrivna men det jag gillar bäst är att Jonna tvångsmässigt räknar allt när hon är nervös, orolig eller rädd. Det är ett så tydligt sätt att få oss att känna hennes känslor och det är en sån liten men så väl genomtänkt detalj som för mig ger än mer djup till karaktär och berättelse.

Jag tycker verkligen att ni ska läsa Hoppas. Den är fin, det är den, trots allt det magonda.Titel: Hoppas
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Språk: Svenska
Sidor: 271
Genre: Undgomsroman
Utgivningsår: 2011
Förlag: GillaBöcker
Format: Danskt band
ISBN: 978-918663414-8

1 kommentar:

  1. Hej där,
    tusen tack för en varm och fin recension av min roman, jag blir glad när jag hör att fler får ont i magen av att läsa om sånt här, det var ju därför jag skrev romanen. Om du – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min roman Hoppas och om situationen för hemlösa tonåringar på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
    Mer info om det hittar ni här:
    http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...