lördag 19 februari 2011

[himlen börjar här av Jandy Nelson]

Himlen börjar här är en underbar blandning av kärlek och sorg, en young adult bok som ger en feel good känsla även om den bitvis är ganska jobbig att läsa. Den handlar om Lennie som är sjutton år och precis mist sin älskade storasyster Bailey. Hon bor med sin mormor och sin morbror i ett ganska brokigt hus där Bailey forfarande känns närvarande och där även hennes mor fortfarande känns frånvarande. Trots att det var ungefär 14 nånting år sen hon stack.

Vi möter Lennie när hon, efter Baileys död och begravning, börjar ta sig tillbaka efter den värsta sorgen. Men ibland ter sig sorg på olika sätt och hhon måste hitta sätt att gå vidare samtidigt som hon måste finna nuet och glädjas åt det. Det börjar en ny kille i skolan. Han har bott i Frankrike och Lennie blir knäsvag av att bara se honom. Samtidigt börjar Baileys kille/fästman spendera mer och mer tid hemma hos Lennie och hennes mormor.

Det är en underbar berättelse som grep tag i mig och jag sögs in i ett sånt där "jag kan inte sluta läsa"-virr varr. Den får också ett extra djup genom de texter, dikter och tankar som Lennie skriver på olika lappar och lämnar efter sig här och där. Extra betydelse får de i slutet av boken... En fin läsupplevelse som lämnar en alldeles varm i kroppen. Rekommenderas varmt!


Titel: Himlen börjar här
Originaltitel: The sky is everywhere
Författare: Jandy Nelson
Språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Sidor: 264
Genre: Ungdomsroman
Utgivningsår: 2010
Förlag: Gilla Böcker
Format: Danskt band
ISBN: 978-91-86634-02-51 kommentar:

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...