söndag 1 december 2013

Läs nr 100: Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester

Idag läste jag ut bok nr 100 för i år. Jag hade först ställt in siktet på 150 men av olika skäl drog jag ner det till 100. Nytt mål är dock 110 innan årets slut. Men det är ett helt annat inlägg. Nu vill jag gärna berätta för er om mitt hundrade läs som blev Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester. En poetisk, sällsam och långsam berättelse men full av destruktivitet, olycklighet, ledsamhet och kanske lite lite glädje ändå.

Olivia är nitton och fast i en vardag som går ut på att tråkjobba i tråkkiosken (min uppfattning) och att tråntråna efter Josef (som hon en gång i tiden tillhörde). Det sistnämnda gör hon så till den milda grad att hon missar allt annat som händer runtomkring. Att Josef har en ny Hon som tillhör honom försöker Olivia inte att tänka på. Hennes bästa vänner Pascal (min favvo) och Chris finns där men kanske inte hur länge som helst.

Boken är full av vackra, lidelsefulla, upprörda, nedstämda, till viss del lyckliga formuleringar, liknelser och bildspråk som verkligen etsar sig fast i mig och stannar, fastnar. Hör här: 
Det kom andra dagar. Det blev lättare att vara Pascal och Olivia, och vi kunde börja sjunga på vänskapen igen. Så sjöng gjorde vi, skrålade och hittade på egna verser.
Jag gillar mycket. Vad jag inte gillar är Josef. Och det faktum att det inte blir Olivia och ... ja jag vill ju inte avslöja något. Men läsa - det tycker jag att ni ska.Författare: Johanna Wester
Språk: Svenska
Sidor: 296
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
Förlag: Natur & kultur
Format: Kartonnage
ISBN: 978-91-27-13524-6

2 kommentarer:

  1. Jag är nyfiken på den här boken. Kanske blir det ett besök på biblioteket för att låna hem den.

    SvaraRadera
  2. Sneglade på den här på bibblan i dag. Nästa gång får den nog följa med hem!!

    SvaraRadera

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...