söndag 26 december 2010

[en mörkrädd pojke av Justin Evans]

En mörkrädd pojke handlar om en man, George, som inte kan hålla i sin nyfödde son. Varför vet han inte men det börjar påverka förhållandet med hans fru. I ett försök att rädda sitt äktenskap och för att kunna njuta av sin son kontaktar han en psykolog. Tillsammans med psykologen börjar han nysta upp barndomens händelser och det visar sig vara allt annat än guldskimrande och lyckliga minnen.

En mörkrädd pojke är Justin Evans debutbok och jag tycker att den är bra. Bokens stegring byggs upp genom möten med psykologen blandat med de anteckningsböcker George skriver på uppdrag av psykologen. Georges möten med psykologen är lite jobbíga att läsa, tycker jag, eftersom huvudpersonen duar psykologen. Till exempel som i "Det var ingenting jag hade för avsikt att göra när jag kom till din mottagning." eller "Det låter lite extremt, tillstod du." eller "Du höll upp dörren och log än en gång." Men men... det är antagligen bara jag som irriterar mig på sådana petitesser. Jag har också lite svårt att få grepp om den vuxna George - antagligen för att de delarna av boken är så få. Elvaårige George däremot beskrivs ofta och mycket och jag lider med honom. Att förlora sin far och ställas inför frågetecken som konstiga mardrömmar, en mor som inte berättar allt och stundade tvångsinläggning på mentalsjukhus och vardaglig mobbning i skolan är inte lätt och kan inte göra annat än att sätta djupa spår hos ett barn.

Boken är som sagt bra men tyvärr fångar den mig inte som jag önskar att den ska. Det är väl egentligen bara de sista fyrtio sidorna som ger upphov till jag-kan-inte-sluta-läsa läsning. Ni vet, den där känslan. Något jag också irriterar mig på är det dära baksidescitatet som lockade mig till läsning inte höll sitt löfte: "Kommer skrämma livet ur de mest luttrade skräckfantasterna. En litterär thriller av absolut högsta klass" - Washington Post. Njae - det kan jag inte hålla med om. Visst, psykologiskt spännande mot slutet men jag har ytterst svårt att tro att de mest luttrade skräckfantasterna kommer bli påverkade på det utlovade sättet. Men jag gillade den och ser fram emot fler böcker av Evans. Jag hoppas bara att det inte dröjer fem år, som det tog honom att skriva debuten...

Titel: En mörkrädd pojke
Originaltitel: A good and happy child
Författare: Justin Evans
Språk: Svenska
Sidor: 368
Genre: Skräck/Thriller
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
ISBN: 978-91-7429-090-5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

en favorit

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Jag var helt säker på att jag hade skrivit om Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Bombsäker! Men när jag häromdagen skulle hitta länken ...